Vragen na je donatie

Eerst en vooral bedankt! Bedankt dat jij geeft óm de mensen om je heen, en vóór de mensen om je heen. Want als bloed- of plasmadonor beteken je veel voor patiënten die het nodig hebben. Zit je met vragen of twijfels na je donatie? Bekijk hier het antwoord.

Vragen die vaak gesteld worden na donatie

Kan ik sporten nadat ik bloed heb gegeven?

Een grote lichamelijke of sportieve inspanning is niet aan te raden. Tot zo'n 12 uur na de afname. Want je bloeddruk kan wat lager of minder stabiel zijn. Ook lang rechtstaan vermijd je 't best de eerste 4 uur na de afname. Zo voorkom je eventuele duizeligheid, bloeddrukdaling of bewustzijnsverlies.

Kan ik na mijn donatie onmiddellijk weer aan de slag?

Ja. De meeste bezigheden kan je na de afname gewoon hervatten. Tijdens de eerste uren na de afname doe je weliswaar beter geen topprestaties. Dan is de transportcapaci­teit voor zuurstof in je bloed lager. Een gevaarlijk beroep uitoefenen of een grote lichamelijke of sportieve inspanning doen, raden we dan ook af. Tot zo'n 12 uur na de afname. Want je bloeddruk kan wat lager of minder stabiel zijn. Ook lang rechtstaan vermijd je 't best de eerste 4 uur na de afname. Zo voorkom je eventuele duizeligheid, bloeddrukdaling of bewustzijnsverlies.

Ik twijfel toch aan de geschiktheid van mijn donatie, wat nu? Meld het (anoniem) uit voorzorg!

Meld het ons zeker (anoniem). Zelfs bij de kleinste vorm van twijfel. Het is belangrijk dat je ons altijd op de hoogte brengt van eventuele risico’s op besmettingen. De reden? De zogenaamde vensterperiode. Dat is de periode tus­sen een besmetting met een virus en het tijdstip waarop het virus in het bloed pas zichtbaar wordt. In die tussenperiode is het virus niet traceerbaar. Ook niet met labotests! Die vensterperiode kan enkele weken duren. In sommige gevallen tot 6 maanden. Als je recent geïnfecteerd bent geraakt, kan het dus zijn dat we het virus nog niet kunnen opsporen in je bloedgift.

Om 100 % zeker te vermijden dat we besmet bloed in omloop brengen, is het dus uiterst belang­rijk dat je ons bij de minste twijfel op de hoogte brengt. Is dat niet gebeurd tijdens het gesprek met de donorarts of bij het invullen van de vragenlijst? Dan kan het ook nadien nog. Gebruik daarvoor de postdonatie-donorkaart die je bij je registratie op de inzameling hebt ontvangen. Op dat kaartje staan de nodige instructies, een telefoon­nummer en enkele gegevens over je gift. Zo'n melding na donatie gebeurt anoniem. Wat zijn risicosituaties? En wat gebeurt er als ik risico's niet meld?

Wat zijn mogelijke bijwerking?

Normaal gezien brengt het doneren van bloed-, plasma-of bloedplaatjes geen nare gevolgen met zich mee. Toch zijn er reacties mogelijk. Op de bloedinzameling doen onze medewerkers er alles aan om die te voorkomen of zo goed mogelijk op te vangen.

Wat als ik ziek word of koorts krijg na de afname?

Ben je na je donatie ziek, of krijg je koorts (hoger dan 37,5°C de eerste 72 uur na je donatie)? Dan heb je misschien een infectie. Die infectie kon al aanwezig zijn bij je donatie. Het kan ook zijn dat je na je donatie verneemt dat je eigenlijk al ziek was op het moment van je donatie. Of dat je in de 14 dagen na je donatie een positieve coronatest aflegt. Het is dan belangrijk dat je ons dat zo snel mogelijk meldt. Zo help je mee aan een veilige bloedvoorraad.

Kan ik kiezen naar wie mijn bloed of plasma gaat?

Nee. Een bloed-, plasma- of bloedplaatjesgift is en blijft altijd anoniem. Elke bloedzak bevat een donatienummer. Dat nummer verwijst naar een donor. Maar de bloedzak op zich verraadt nooit zijn herkomst. De naam van de donor wordt nooit bekend gemaakt aan de ontvanger van het bloed. Daardoor kan je ook als donor niet zelf bepalen wie je helpt met je bloed, plasma of bloedplaatjes.

Ik heb een klacht, opmerking, suggestie, idee of mening over jullie dienstverlening.

Aarzel niet en vertel het ons. We waarderen je feedback. Samen kunnen we onze dienstverlening blijvend verbeteren.

Kan ik contact opnemen met jullie voor een medische vraag rond mijn donatie?

Neem gerust contact op met ons medisch secretariaat.

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder!