Emergency Response Units bekampen ebola in Oost-Congo

Sinds vorige week zijn twee van onze Emergency Respons Unit-leden aanwezig in Oost-Congo om er heel actief de ebola-uitbraak tegen te gaan. Het Rode Kruis heeft er 3 operationele basissen (Butembo, Beni en Mabalako) waar er telkens 3 grote taken uitgevoerd worden:

  • het veilig en op een waardige manier begraven van dodelijke slachtoffers van (vermoedelijk) ebola;
  • het sensibiliseren van getroffen gemeenschappen door informatie uit te wisselen en vragen te beantwoorden;
  • het ondersteunen en trainen van lokale, medische posten zodat gevallen van ebola sneller ontdekt worden.

Ons eerste ERU-lid Pierre leidt het 'informatiebeheer' in Butembo in goede banen en zorgt ervoor dat de vrijwilligers en medewerkers op een correcte manier data verzamelen. Zo wordt onder andere bijgehouden hoeveel mensen er al werden begraven en hoeveel gemeenschappen al een sensibilisering kregen. Verder worden er ook verhalen verzameld om na te gaan of nog anderen in de gemeenschap mogelijk besmet zijn met ebola. Deze gegevens worden bijgehouden om het overzicht te bewaren over hoe de ziekte zich verspreidt in de regio.

Bob, het tweede ERU-lid, is gestationeerd in Mabalako en zorgt mee voor het veilige en waardige begraven van slachtoffers en het sensibiliseren van gemeenschappen. In deze regio werd trouwens "case 0" ontdekt, de eerste ebola-besmetting in Oost-Congo. Het was tevens de regio waar de voorbije maanden het hoogste aantal besmettingen (43% van het totale aantal) voorkwamen. Het team hoopt op een daling van het aantal ebola-slachtoffers aangezien de laatste nieuwe case van 11 oktober dateert.
 

 

Voorlopig is er - ondanks de 216 slachtoffers en 139 doden - nog geen sprake van een grootschalige uitbraak. Al blijft het risico groot omwille van het conflict dat er blijft duren en de beperkte toegang voor humanitaire organisaties.