Hulpverlener Hulpdienst
Onze afdeling is permanent op zoek naar nieuwe vrijwilligers binnen onze hulpdienst.
Wat is de hulpdienst?
De vrijwilligers van de Hulpdienst van het Rode Kruis zetten zich in bij: preventieve hulpacties (sportwedstrijden, concerten, cultuurmarkten, ...), rampenhulpverlening, ziekenvervoer.
Als vrijwilliger bij afdeling Antwerpen-Stad zal je voornamelijk kunnen deelnemen aan preventieve hulpacties op ons uitgebreide grondgebied. Daarnaast kan je ook deelnemen aan grootschaligere evenementen waar verschillende afdelingen samen werken. Denk aan de 10-Miles, het Sportpaleis en de zomerfestivals.
Daarnaast heeft onze afdeling heeft ook een ziekenwagen die bij rampen wordt ingezet.
Wie kan vrijwilliger worden?
Indien je voldoet aan onderstaande vereisten kan je binnen het Rode Kruis hulpverlener worden bij de Hulpdienst.
- Leeftijd: tussen 16 en 69 jaar
- Fysiek geschikt zijn voor het uitvoeren van de toevertrouwde taken
- Bereid zijn om deel te nemen aan het bijscholingsprogramma
- Kunnen samenwerken in teamverband
- In staat zijn om snel te evalueren en gepast te handelen
- In staat zijn om snel te evalueren en gepast te handelen
- Een blanco strafregister hebben
Vereiste opleiding
Om hulpverlener te worden moet je eerst de Basiscursus Eerste Hulp en en vervolgcursus Eerste Hulp (Helper) succesvol beeïndigd hebben. Dit zijn cursussen die elke burger kan volgen in eender welke Rode Kruisafdeling volgen. Onze eigen afdeling organiseert deze ook enkele keren per jaar. Hou zeker de kalender in het oog.
Wanneer je het Helper brevet behald hebt kan je ingeschreven worden als vrijwiliger bij onze hulpdienst. Je wordt dan ingezet voor logistieke taken en start zo snel mogelijk met de opleiding om hulpverlener te worden:
- Instapmodule
Hier maak je kennis met de werking en het ontstaan van het Rode Kruis en haar fundamentele beginselen. - Opleiding Eerstehulpverlener
Dit is de basisopleiding om te handelen als hulpverlener. Je breidt de verzorgingstechnieken uit de Helper cursus uit en leert met specifiek materiaal te werken.
Wie het wenst kan nadien verder gaan met de cursus Eventhulpverlener.
Reeds DGH'er, verpleegkundige of arts?
Indien je kan aantonen dat je een geldig DGH brevet hebt, een diploma verpleegkundige behaalde of arts bent dan hoef je enkel de Instapmodule te volgen. Je volgt ook de nodige bijscholingen via je eigen beroepsgroep.
Voor meer info neem je contact met ons op of druk je stel je je kandidaat via de knop hieronder.