Belg schat kennis over eerste hulp fout in

8 op de 10 Belgen zegt te weten wat te doen bij verschillende noodsituaties zoals een hartstilstand, een hevige bloeding of een snijwonde. Alleen bij een botbreuk of bij contact met giftige stoffen zakt dat aantal naar 6 op de 10 Belgen. Die zelf-ingeschatte kennis blijkt echter niet te kloppen. Wanneer we peilen naar de manier waarop mensen effectief zouden helpen, schat 35 procent de eigen hulp fout in. Dat blijkt uit onze grootschalige eerstehulpenquête die door meer dan 7.000 mensen ingevuld werd.

Eigen kennis

Vooral bij snijwonden en hevige bloedingen overschatten mensen hun eigen kennis:

  • Bij snijwonden kiezen bijna 4 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode;
  • Bij hevige bloedingen kiezen 3 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode. 

Bij ongevallen met giftige stoffen onderschatten Belgen dan weer hun eigen kennis.

  • 1 op 3 kiest toch voor de juiste manier van hulpverlenen hoewel ze eerder aangaven hier het minst zeker over te zijn.

Bij een botbreuk schat 1 op 4 van de respondenten zijn kennis verkeerd in. Zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Een bevraging is één ding, zaken in praktijk omzetten, is wat anders. En dat wilden we even testen. We trokken de straten op en vroegen de mensen om te reanimeren op een reanimatiepop. Dit bleek moeilijker dan gedacht ...

Belang eerste hulp

Belgen vinden eerste hulp erg belangrijk. Waarom? Daarom: 

De meerderheid van de bevolking volgde ooit ook al een eerstehulples. In eerste instantie op eigen initiatief (28%), op school (21%) en op vraag van de werkgever (15%). Het verwondert dan ook niet dat 94 procent van de Belgen vindt dat een eerstehulpopleiding verplicht zou moeten zijn. Volgens hen moet dit vooral georganiseerd worden door scholen (99%) of werkgevers (96%). 3 op 4 Belgen zou een eerstehulpopleiding zelfs koppelen aan het behalen van een rijbewijs.

Eerstehulpopleidingen

Omdat mensen zelfredzaam maken onze missie is én we het belangrijk vinden dat mensen elkaar kunnen helpen door eerste hulp toe te dienen, organiseren wij gratis eerstehulpopleidingen. 

Wist je trouwens dat al onze eerstehulprichtlijnen en -publicaties wetenschappelijk onderbouwd zijn? Deze ‘evidence-based’ aanpak garandeert dat we altijd de beste adviezen geven en maakt van ons dé expert op vlak van eerste hulp in Vlaanderen.

Wil je zelf kunnen helpen in geval van nood? 

Schrijf je in voor een opleiding

Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk

Of eerste hulp leren moeilijk is? Helemaal niet! Je leest er meer over in het blogbericht van Hans Verstraeten, manager dienst Eerste Hulp.

Lees het blogbericht