Drama in Jemen, hulp uit Vlaanderen
Als een land bijna elke dag in het nieuws komt, is dat geen goed teken. Het gewapend conflict in Jemen blijft escaleren, het land zakt verder weg in chaos en geweld. Voor de bevolking is dat ronduit een ramp, zeker als je weet dat Jemen het armste land van de Arabische wereld is. Duizenden mensen die het al moeilijk hadden, zijn afgesloten van de buitenwereld. Ze hebben geen toegang meer tot voedsel, water en medische hulp.
Helpen met geld en goederen
Bij dit soort dramatische situaties moet je snel en efficiënt kunnen optreden. Wij hebben het voordeel dat we overal medewerkers ter plaatse hebben, ook in Jemen. De Jemenitische Rode Halve Maan kent het terrein en de mensen. Ze weten precies wat er nodig is. Om hen te ondersteunen bij het helpen van de getroffenen, openden we in Vlaanderen een speciaal rekeningnummer voor noodhulp aan Jemen.
Ter zee en in de lucht
Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) coördineert de hulpactie in Jemen. Het stuurde een schip met medisch personeel van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen naar Aden, een van de zwaarst getroffen steden in Jemen. Intussen hebben ook al twee cargovliegtuigen kunnen landen in de hoofdstad Sanaa – één ervan was vertrokken vanuit Luik. Er waren hulpverleners aan boord, maar vooral veel waterzuiveringsmiddelen, generatoren en tientallen tonnen medisch materiaal. Dat wordt nu verdeeld in ziekenhuizen over het hele land.
Erg gevaarlijk
Het gewapende conflict in Jemen ontziet niets of niemand. De artsen en hulpverleners die elke dag levens redden, riskeren zelf hun leven. Ziekenhuizen liggen regelmatig onder vuur en schutters nemen hulpverleners vaak bewust in het vizier. Op 3 april werden twee broers doodgeschoten terwijl ze in Aden probeerden gewonden te evacueren. Allebei werkten ze voor de Rode Halve Maan en waren beschermd door het embleem dat ze droegen.
Eis om 24 uur staakt-het-vuren
Deze humanitaire ramp heeft in Jemen al aan honderden burgers het leven heeft gekost. Het ICRC heeft al enkele keren tevergeefs een staakt-het-vuren van minstens 24 uur geëist om de verdeling van noodhulp veilig te laten verlopen. Soms wordt aan de hulpverleners de toegang botweg geweigerd. Zo konden ze op 15 april geen hulp bieden aan de stad Maareb, waar ziekenhuizen kampten met een dringend tekort aan medisch materiaal. Daardoor kregen gewonde burgers en strijders niet de levensreddende verzorging die ze nodig hadden. De situatie in Jemen wordt met het uur dramatischer.
Wil je de hoogte blijven van wat we doen in Jemen? Lees de nieuwsupdates op onze website.