Nieuw wetsvoorstel tegen 'verspilling' van bloed
1.500 Belgen ondergaan geregeld een verplichte bloedafname of aderlating omdat ze lijden aan erfelijke hemochromatose. Deze aandoening zorgt ervoor dat hun lichaam te veel ijzer opneemt in het bloed. De bloedzakjes van deze patiënten belanden iedere keer bij het medisch afval, terwijl ze eigenlijk perfect geschikt zijn voor transfusie. Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) lanceert een wetsvoorstel om komaf te maken met de verspilling.
Valerie Van Peel: "Het is absurd dat we bruikbaar bloed verspillen, terwijl de nood aan donaties zo hoog is." Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, geeft patiënten die aan hemochromatose lijden maar verder gezond zijn, de kans om na een aderlating te kiezen of hun bloed gedoneerd of vernietigd wordt. "De huidige wet stelt dat bloeddonatie alleen vrijwillig mag gebeuren. Omdat deze afnames medisch noodzakelijk zijn, zou er van vrijwilligheid geen sprake zijn. Dat klopt volgens mij niet. Een behandeling kan verplicht zijn, maar de donatie achteraf een vrije keuze."
Gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen Philippe Vandekerckhove juicht het wetsvoorstel toe: "6.000 zakjes per jaar maakt voor ons geen enorm verschil, maar we zijn wel voortdurend op zoek naar nieuwe donoren. En hier gaat het om mensen die sowieso regelmatig bloed afstaan. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hun bloed onveilig is. Een teveel aan ijzer kan tot schade aan de organen leiden, maar alleen op lange termijn. De overdosis in één bloedstaal is bovendien klein en zit alleen in het plasma."