Rode Kruis heeft je hulp nu nodig
Hoe kan je helpen
Word vrijwilligerAnne, één van onze vrijwilligsters, trok onlangs naar Griekenland om daar het Rode Kruis bij te staan in volle asielcrisis. Ze maakt samen met drie Rode Kruiscollega’s (2 Nederlandstalige en 1 Franstalige) deel uit van een Emergency Response Unit*. In de eerste plaats staat ze het Rode Kruis bij waar nodig op het eiland Samos waar dagelijks 1.000 à 1.500 vluchtelingen toestromen. Maar Anne zorgt verder ook voor de coördinatie van lokale initiatieven, informeert vluchtelingen over de asielprocedure die hen te wachten staat en staat ze in voor de sensibilisering ( over bv. basishygiëne) van vluchtelingen.
Ondertussen in Anne bijna 3 weken ter plekke en heeft ze even de tijd gevonden om haar ervaringen te delen: “Gisteren kwamen er op Samos 1.675 vluchtelingen toe. De uitgeputte kinderen en volwassenen snakten naar eten en drinken, maar waren opgelucht dat ze de tocht van Turkije naar Griekenland gehaald hebben. Een tocht die hen tussen de 850 en 1.200 dollar per persoon kostte. Toch is de ongerustheid niet helemaal verdwenen want ze weten niet waar ze uiteindelijk terecht zullen komen of hoe het nu verder moet. Iedereen is verward, want ook de angst om opgepakt te worden door de politie en eventueel teruggestuurd te worden naar het thuisland blijft."
Anne informeert de vluchtelingen over de gang van zaken: iedereen moet eerst langs de politie voor registratie, daarna worden ze onderworpen aan een vragenlijst. Pas dan ontvangen ze een document waarmee ze een ticket kunnen aankopen voor de ferry naar Athene. Van daaruit worden de vluchtelingen met bussen naar het noorden gebracht waar het Deense en Noorse Rode Kruis hen opvangt.
“Ik heb hier al onnoemelijk veel moeilijke verhalen over de overtocht gehoord, maar kon me er pas iets bij voorstellen toen ik naar het eiland Chios ging. Daar was ik er getuige van hoe de kustwacht 20 vluchtelingen, waaronder ook kinderen en baby’s, uit het water redde. Allemaal hadden ze meer dan 4 uur in het water gelegen. Dit is een heftige, zware missie voor mij. Zowel emotioneel als professioneel.”
Normaal keert Anne, samen met de drie andere teamleden, op 27 oktober terug naar huis. Of ze met een gerust hart terugkeert? “Enerzijds weet ik dat de collega’s die mij opvolgen even gedreven zullen zijn. En dat we kunnen blijven rekenen op de immense steun en hulp van de lokale bevolking. Maar anderzijds heb ik wél schrik voor het leven van de vluchtelingen na deze transitperiode in Griekenland. Want waar zullen ze terecht komen? En hoe zal hun reis verder verlopen?”
*Deze Emergency Response Unit kwam er na een oproep van het IFRC (de Internationale Rode Kruisfederatie) voor meer hulp begin september. Meer info over deze speciale interventieteams vind je hier.