Wereld Bloeddonordag: dank jullie wel!
Op Wereld Bloeddonordag (14 juni) bedanken we jullie: alle donoren die bloed, plasma of bloedplaatjes geven. En jullie zijn met veel: in 2019 kwamen 193.716 donoren samen 397.575 keer doneren. Samen zorgden jullie ervoor dat er meer dan 670.557 bloedproducten toegediend werden aan patiënten of verwerkt werden tot levensreddende medicijnen. Jullie redden dus levens. Stuk voor stuk.
Chris Van Hoof (62) was jarenlang donor tot ze getroffen werd door borstkanker. De ziekte zorgde ervoor dat ze geen bloed meer mag geven, maar toch bleef ze niet bij de pakken zitten.
Chris, ex-donor én trouwe supporter
Chris heeft het enkele jaren geleden zwaar te verduren gehad. De boosdoener? Borstkanker. Dankzij chemo- en radiotherapie is ze er weer bovenop geraakt. Maar door haar ziekte kan ze geen bloed meer geven. “Na mijn behandeling ging ik nietsvermoedend naar de lokale bloedinzameling in Schelle met mijn man Willy. Wij waren toen al vele jaren donor. Ik vulde de vragenlijst in en ging daarna naar de dokter. Routineonderzoek zoals altijd, dacht ik, tot de dokter me vertelde dat ik geen bloed kon geven. Ik mag zelfs nooit meer bloed geven.”
De donorfakkel
“Ik was diep teleurgesteld. Die stomme kanker bleef me achtervolgen. Mijn driemaandelijkse goede daad kon ik vergeten. Ik voelde me opeens zo machteloos. En daar wilde ik verandering in brengen. Tijdens een etentje met onze zes kinderen en hun partners eind november vertelde ik hen hoe spijtig ik het vond dat ik geen donor meer kon zijn. Zeker omdat iedereen op een bepaald moment bloed nodig kan hebben. Onze dochter kan daarover meespreken: tijdens de bevalling van onze kleinzoon 5 jaar geleden had ze bloed nodig. Tijdens dat etentje heb ik mijn kinderen overtuigd om donor te worden.”
Samen geven
De volgende bloedinzameling in Schelle in januari telde tien extra donoren dankzij Chris. Haar kinderen en hun partners hebben de donorfakkel overgenomen. “Ik was er ook bij, maar als supporter dan (lacht). Ze kennen ons al goed op de bloedinzameling in Schelle: destijds waren het vrienden die mij en mijn man Willy over de streep trokken om donor te worden. Ze gaven al bloed, en vroegen of we eens mee kwamen. En zo zijn we jarenlang samen bloed gaan geven, als een soort uitstapje."
Steentje bijdragen
"In ons gezin praten we nu vaker over de nood aan bloed en hoe we ons steentje kunnen bijdragen. Zo heeft onze schoonbroer leukemie gehad, hij is nog steeds in remissie eigenlijk. Een stamceltransplantatie en 52 zakjes bloed en plasma hebben zijn leven gered. Dat zet je aan het denken... Twee van onze kinderen geven niet alleen bloed, maar hebben zich nu ook ingeschreven als stamceldonor. Ja wij zijn best trots op hen!"