Uniek schilderij bedankt vrijwilligers en medewerkers voor ongeziene inzet tijdens coronacrisis
De voorbije zes maanden rekenden we maximaal op de flexibiliteit van onze vrijwilligers en medewerkers, en mét succes: met 18.000 vrijwillig gepresteerde mandagen hielp onze organisatie de zorgsector het hoofd boven water houden tijdens de coronacrisis. Die gezondheidscrisis heeft ervoor gezorgd dat onze werking maximaal draaide en ze leidde zelfs tot de opstart van totaal nieuwe activiteiten. We willen de herinnering aan deze intense periode levend houden, maar vooral ook onze hulpverleners en medewerkers bedanken voor hun inzet. En dat doen we met een uniek schilderij van kunstenares H.K.H Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België: The Red Cross Radiates Love, dat een plaats krijgt op het hoofdkantoor in Mechelen én in alle 241 lokale Rode Kruisafdelingen.
Toen de coronacrisis zijn piek kende, stonden maar liefst 11.000 Rode Kruisvrijwilligers klaar om meteen ingeschakeld te worden. Tussen 12 maart en 31 mei presteerden al die vrijwilligers samen 138.605 uren, ofwel meer dan 18.000 werkdagen. Ze vervoerden zieke COVID-patiënten naar het ziekenhuis, boden psychologische bijstand via het callcenter van de overheid, hielpen bij de zorg voor bewoners van woonzorgcentra, … Onze organisatie heeft de zorgsector bijgestaan op het moment dat ze dat het hardst nodig had en hielp hen zo het hoofd boven water houden.
De impact op onze organisatie was enorm en nooit gezien. Onze vrijwilligers hebben alles samen duizenden mensen geholpen en van hen werd een grote mate van flexibiliteit en professionaliteit verwacht. Dit in tijden die ook – en zeker – voor hen niet evident en misschien wel beangstigend waren. Ook zij liepen immers het risico om besmet te geraken met het coronavirus tijdens het uitvoeren van hun job.
Philippe Vandekerckhove
Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen
Naast de inzet van vrijwilligers, ontplooiden we ook activiteiten die we nooit eerder deden. Zo werd op enkele dagen tijd een labo operationeel gemaakt voor het testen van neus- en keelwissers op de aanwezigheid van het coronavirus en wordt sinds april het plasma ingezameld van genezen COVID-patiënten in het kader van een onderzoek naar de helende werking ervan.
Levende herinnering en hoop voor de toekomst
We willen de herinnering aan deze intense periode levend houden en onze vrijwilligers en medewerkers bedanken voor hun tomeloze inzet van de afgelopen maanden, en dragen daarom een uniek schilderij van H.K.H Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België aan hen op. Het kunstwerk moet hen, naast bedanken, ook hoop en goede moed geven voor de toekomst – want de crisis is nog niet voorbij.
The Red Cross Radiates Love, krijgt een mooie plaats op het hoofdkantoor in Mechelen en is volgens Philippe Vandekerckhove een prachtig werk dat één en al positivisme uitstraalt. “Medewerkers en vrijwilligers zullen er dagelijks voorbij lopen en worden zo herinnerd aan de intense periode waar we als organisatie samen door gingen. Tegelijk mogen ze dit, elke keer ze het schilderij zien, beschouwen als een ‘grote dankuwel’ voor hun inzet”. Ook alle 241 lokale Rode Kruisafdelingen krijgen een replica van het kunstwerk, als teken van appreciatie en dank voor hun inzet. Zo zal het schilderij ook voor de 13.000 Rode Kruisvrijwilligers de herinnering levend houden.
Een uitdijend effect
Met het kunstwerk maakte H.K.H Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België een remake van haar bestaande werk ‘Love’: de originele versie kreeg een rood kruis in het midden, dat als een steen in water uitdijende cirkels van liefde teweeg brengt. Voor de kunstenares weerspiegelt het werk het effect en de impact die onze organisatie heeft op de maatschappij. Een effect dat volgens haar nog meer zichtbaar en groter wordt tijdens een gezondheidscrisis als deze veroorzaakt door het coronavirus. Het Rode Kruis heeft met andere woorden een uitdijend effect, waarbij de geboden hulp van zijn vrijwilligers tijdens de coronacrisis invloed heeft op een heleboel andere zaken. Door de inzet van duizenden hulpverleners werden heel veel mensen geholpen, kon de zorgsector het hoofd boven water houden en kon de overheid rekenen op een trouwe partner bij het managen van deze gezondheidscrisis.