Wees voorzichtig met slijm
Als je (klein)kinderen hebt, heb je het ongetwijfeld al gemerkt: slijm of 'slime' is al eventjes hun favoriete speeltje. En de kleurrijke pasta zélf maken, is zo mogelijk nog populairder! Je vindt op YouTube massa's DIY-video's en recepten om thuis zelf aan de slag te gaan ... en juist daarin schuilt het gevaar.
Irritaties en allergische reacties
Sommige van de bestanddelen kunnen uiterst vervelende huidirritaties of allergische reacties opwekken. Dit kan gaan om lokale uitslag, eczeem of bij langdurig contact zelfs brandwonden. Zo waarschuwde het Franse gezondheidsagentschap (ANSES) al eerder voor het gebruik van vloeibare papierlijm en boorzuur in het slijm. Deze afzonderlijke ingrediënten zijn niet bedoeld om langdurig met de huid in contact te blijven.
- Vloeibare papierlijm bevat een aantal bewaarmiddelen uit de familie van de isothiazolinones, die gekend zijn om hun sensibiliserende eigenschappen. Deze zijn aanwezig in een groot aantal producten waaronder ook cosmetica, wat dan later nog voor meer gelijkaardige problemen kan zorgen. Wanneer de lijm oplosmiddelen bevat kunnen deze ook voor irritaties op de luchtwegen zorgen.
- De aanwezigheid van boorzuur of borax geeft het slijm zijn elasticiteit. Het aandeel boorzuur in speelgoed is wettelijk geregeld, maar de toegelaten hoeveelheden worden snel overschreden als men zelf mengsels maakt met boorzuurschilfers of borax gekocht bij de apotheek.
Het Antigifcentrum heeft al enkele oproepen ontvangen met betrekking tot het fameuze 'slime', vooral voor kinderen die een kleine hoeveelheid verorberden - gelukkig zonder veel erg. Bij sommige gevallen was er wel sprake van geïrriteerde ogen en huid.
Tips voor het maken van en spelen met slijm
Als je kinderen zelf slijm willen maken, volg dan deze richtlijnen:
- Lees het etiket van de ingrediënten goed vooraleer je begint het slijm te maken.
- Draag het liefst handschoenen.
- Opteer voor voedingskleurstoffen.
- Vermijd allergiserende producten.
Houd rekening met deze tips tijdens en na het gebruik van slijm:
- Vermijd om in de ogen te wrijven.
- Eet of drink niet tijdens het spelen.
- Hou het slijm uit de grijpgrage handjes van de jongste kinderen.
- Was je handen goed na het spelen.
Krijgt je zoon of dochter toch last van geïrriteerde ogen of huid? Bel dan naar het Antigifcentrum op 070 245 245.