Weten jouw kinderen wanneer én hoe ze 112 moeten bellen?
Wist je dat leerlingen van de eerste en tweede graad van het lager onderwijs in staat zijn om te leren hoe ze de hulpdiensten moeten bellen? Hierdoor kunnen ze in een noodsituatie écht het verschil maken want door op de juiste, snelle manier te reageren, verhogen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.
8 september = Wereldeerstehulpdag
Mama valt van de trap, opa voelt zich plots erg ziek of één van de klasgenootjes komt zwaar ten val tijdens de speeltijd ... omdat er op zo'n momenten niet al te veel paniek zou uitbreken, is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze 112 moeten bellen en welke informatie ze best doorgeven. Zo kunnen ook jouw kinderen levens redden!
Starten kan alvast door onderstaand liedje aan te leren :-)
Eén één twee |
Eén één twee |
Eén één twee |
Eén één twee |
Nu ze weten hoe ze de hulpdiensten moeten bellen én wat ze moeten zeggen aan de telefoon komt natuurlijk de volgende vraag: wanneer moet 112 gebeld worden? Doe samen met je kinderen onze test op Facebook en laat hen aanduiden wat ze zouden doen in verschillende situaties: 112 bellen of niet.
Gratis lespakket voor leerkrachten
In het kader van Wereldeerstehulpdag ontwikkelden we een lespakket voor de eerste en tweede graad van het lager onderwijs. Dit lespakket is gratis te downloaden en bevat spelletjes, een liedje en diverse werkvormen. Per graad hebben we drie werkvormen uitgewerkt waarmee je als leerkracht aan de slag kan. Misschien werk je al rond thema’s zoals ‘ziek zijn’ of ‘naar het ziekenhuis’? Dan kan dit pakket daar zeker bij aansluiten. Misschien werk je al specifieker rond eerste hulp? Dan komt 112 bellen zeker ook aan bod.
Mini-initiaties 112 bellen
De Jeugd Rode Kruisvrijwilligers trekken er op Wereldeerstehulpdag trouwens op uit om op verschillende plaatsen in Vlaanderen kinderen zelf de hulpdiensten te leren bellen. “Aan de hand van enkele speciaal ontworpen tekeningen zullen de kinderen zelf leren inschatten wat er aan de hand is en wanneer ze zeker 112 moeten bellen. Dit is een eerste stap in het zelfredzaam maken van kinderen. Tijdens de activiteiten van onze jeugdbeweging komt dit ook aan bod. Jeugd Rode Kruis heeft daarnaast nog een ruim aanbod aan eerstehulpinitiaties en –cursussen voor alle leeftijden, waarbij kinderen zich verder kunnen specialiseren in het verlenen van eerste hulp.”
Jeugd Rode Kruis op pad
Jeugd Rode Kruis is het Rode Kruis op maat van kinderen en jongeren van 6 tot 35 jaar en focust op zelfredzaamheid en anderen helpen. Op zaterdag vind je hen op volgende locaties:
- VIStival in Oostende (14u-18u)
- Kids Play de Sterre in Gent (14u-18u)
- Ring Shopping in Kortrijk (14u-18u)
- Rode Kruis donorcentrum in Leuven (9u-15u)
- Martelarenplein Leuven (14u-18u)
- Plopsa Indoor in Hasselt (14u-18u)
- Rode Kruis donorcentrum in Mechelen (9u-15u)