Mag ik doneren na vaccinatie tegen COVID-19?

De vaccinatietrein komt op kruissnelheid. En gelukkig maar! Want ieder prikje brengt ons een stapje dichter naar het vrije leven.

Maar wat nu met bloed-, plasma of bloedplaatjesdonoren die gevaccineerd zijn? In tegenstelling tot het traditionele griepvaccin zal je na het krijgen van een coronavaccin tijdelijk niet mogen doneren. En hoe lang dat uitstel is, is afhankelijk van het vaccin dat je hebt gekregen en of je symptomen kreeg na je vaccinatie. 

Noteer daarom de datum van de plaatsing van je vaccin en vraag het merk na aan de persoon die jou het vaccin zal toedienen. 

  • Je mag doneren de 2de dag na vaccinatie als je: 
    • het Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Johnson&Johnson vaccin ontving en hiervan geen last ondervond.
    • bij klachten na vaccinatie moet je wachten met doneren tot een week na verdwijnen van de symptomen.

  • We vragen om 4 weken te wachten met een donatie als je:
    • niet weet welk vaccin je gekregen hebt. 
    • in het buitenland een ander vaccin ontving dan het Moderna, Pfizer of AstraZeneca vaccin.
    • deelname aan een experimentele fase van de corona-vaccinatie.

  • Het staat op de planning, maar je hebt nog geen vaccin ontvangen? Dan mag je ons zeker de datum en het merk doorgeven. Dit kan belangrijke informatie zijn bij een volgende donatie.

De datum én het merk zijn dus erg bepalend of je mag doneren of niet. Zodra een nieuw vaccin op de Belgische markt komt, zullen we ook hier de uitstelperiodes delen. Via Check je vaccinaties - Laat je vaccineren kan je terugvinden welk vaccin je precies gekregen hebt als je in Vlaanderen gevaccineerd werd en dit in Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid, geregistreerd werd.

Gevaccineerd? Houd je aan de veiligheidsmaatregelen!

Kreeg jij het coronavaccin al toegediend? Super! Maar ook dan vragen we je om je in onze donorcentra en op onze mobiele inzamelingen te houden aan de extra voorzorgsmaatregelen. Zo zorgen we samen voor de veiligheid van onze donoren én collectemedewerkers die nog geen vaccin kregen.

  • Blijf een mondmasker dragen.
  • Blijf anderhalve meter afstand houden.
  • Blijf een strikte hand- en hoesthygiëne toepassen.
  • Blijf vooraf een afspraak maken via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.
  • Blijf een eigen balpen meebrengen om de medische vragenlijst in te vullen.

Lees hier alle voorzorgsmaatregelen

Vaak gestelde vragen

Waarom mag je na vaccinatie niet meteen doneren?

Het uitstel van 2 dagen na vaccinatie is een soort bufferperiode. Als je na je vaccin meteen zou komen doneren en nadien een koortsachtig gevoel krijgt, moeten wij je donatie vernietigen uit veiligheid. We weten immers niet met 100% zekerheid dat dit koortsachtig gevoel door vaccinatie komt en geen andere oorzaak heeft. Door 2 dagen te wachten, is de kans klein dat je nadien nog bijwerkingen ondervindt van het vaccin. We beperken hierdoor het aantal postdonatiemeldingen en donaties die we uit voorzorg zouden moeten vernietigen.

Het uitstel van 7 dagen na het verdwijnen van eventuele symptomen is er omdat we geen zekerheid hebben dat de symptomen niet afkomstig zijn van een echte coronabesmetting of andere infectie. Indien je met zekerheid besmet bent met het coronavirus – na bv. een positieve COVID-19-test – moet je wachten tot 2 weken na genezing om op een veilige manier bloed, plasma of bloedplaatjes te kunnen geven.

Heeft een donatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?

Als je bloed, plasma of plaatjes geeft, doneer je een deel van je antilichamen die je aanmaakt na vaccinatie. Maar dit heeft geen enkel nadelig effect op de werkzaamheid van je vaccin. De fractie antilichamen die je doneert is niets in vergelijking met wat er op dat moment in je plasma circuleert. Daarnaast bestaan er nog andere immuniteitscellen die zorgen dat je - bij contact met het virus - versneld nieuwe antilichamen gaat aanmaken. Je zal dus nog altijd beschermd zijn tegen een potentiële coronabesmetting.

Zijn er gezondheidsrisico’s voor patiënten die bloed krijgen van iemand die gevaccineerd werd?

Nee. De coronavaccins die in ons land gebruikt worden bevatten geen levende virussen die ziekteverwekkend zouden kunnen zijn. Er zal sowieso op geen enkel moment een actief coronavirus in jouw lichaam aanwezig zijn door vaccinatie. Jouw bloedproducten vormen dus geen enkel veiligheidsrisico voor de ontvangers ervan.

Waarom is er geen uitstel na een griepvaccin?

Het griepvaccin is een vaccin waar we ondertussen al heel vertrouwd mee zijn en waar relatief weinig mensen bijwerkingen van ondervinden. Bij COVID-19 gaat het over nieuwe types vaccins waarmee we nog niet zo vertrouwd zijn en waarbij er iets vaker bijwerkingen optreden. Om zo min mogelijk bloedproducten te moeten vernietigen, kozen we daarom voor een bufferperiode van 2 dagen.