Rode Kruis heeft je hulp nu nodig
Hoe kan je helpen
De allereerste humanitaire top - World Humanitarian Summit - ging maandag 23 mei van start in Istanbul. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maakte tijdens de eerste dag van de top duidelijk dat meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd wachten op humanitaire hulp om te kunnen overleven.
Vandaag is het de beurt aan de president van het Internationale Rode Kruiscomité, Peter Maurer, om het woord te voeren en nogmaals aandacht te vestigen op de Verdragen van Genève van 1949 die universeel geratificeerd zijn. Het internationaal humanitair recht (IHR) beschermt het leven, de gezondheid en de waardigheid van personen die niet (langer) deelnemen aan gewapende conflicten en is daarom ontzettend belangrijk.
We still have a shot at making a different kind of history
"Ik spreek hier vandaag in naam van miljoenen mensen over de hele wereld die getroffen zijn door gewapende conflicten. Wat gaan toekomstige geschiedkundigen zich herinneren over onze tijd? Dat miljoenen mensen opzettelijk aangevallen worden; dat hun woningen, ziekenhuizen en scholen vernield werden en dat volledige steden gebombardeerd werden; dat miljoenen mensen hierdoor verplicht werden om te vluchten?
Toch hebben we nu nog de kans om op een andere manier geschiedenis te schrijven. Het is het internationaal humanitair recht dat ons - en de volgende generaties - door donkere tijden vol oorlog kan leiden, ons de juiste beslissingen kan doen nemen terwijl we volop geconfronteerd worden met haat en geweld.
Het respecteren van deze regels is de eerste stap om het tij te doen keren. Simpel, maar veeleisend:
Ben je getuige van misbruik van deze regels: doe er iets aan, met al je autoriteit én kracht! Neem niet de weg van de minste weerstand door deze burgerslachtoffers af te doen als "collateral damage". Respecteer het internationaal humanitair recht door burgers te beschermen, door hulp te bieden aan iedereen in nood en behandel gevangenen op een menselijke manier. IHR zal geen oorlog voorkomen, maar stelt wel grenzen aan de manier van oorlogsvoering."
Volg het ICRC of de World Humanitarian Summit op Twitter. Meer weten over het internationaal humanitair recht? Dat kan hier.