Download gratis app eerste hulp
Weet jij wat te doen bij een ongeval of noodsituatie? Met onze app 'Eerste hulp - Rode Kruis' heb je vanaf nu altijd alle nuttige eerstehulptips op zak om basishulp te bieden bij vaak voorkomende situaties. Volgde je reeds een eerstehulpopleiding? Dan is de app (beschikbaar voor iPhone en Android smartphones) een handig geheugensteuntje om zeker te zijn dat je op de juiste manier handelt.
Hulp bieden
Een schokkend cijfer: meer dan 80% van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Investeren in zelfredzaamheid is dus letterlijk van levensbelang en dat doen we met de lancering van een nieuwe, gratis ’app eerste hulp’. De app vervangt de eerstehulplessen niet, maar stelt iedereen in staat om thuis zelf de basis van eerste hulp te leren of om in geval van nood op te zoeken wat er moet gebeuren. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen is het belangrijk om snel en correct te kunnen reageren.
AED in jouw buurt?
Naast eerstehulpkennis bood de app tot voor kort ook een handig overzicht van waar je het dichtstbijzijnde AED-toestel vond. Als basis hiervoor gebruikten we een lijst van FOD Volksgezondheid die aangepast of aangevuld werd met input die de Vlaming rechtstreeks naar ons kon doorsturen. Het ontbreekt ons echter aan de nodige mankracht en financiële middelen om al deze bemerkingen ook effectief te controleren. Aangezien we dit noodzakelijk achten om de juistheid van de gegevens die we aanbieden te garanderen, werd beslist om het AED-overzicht niet langer aan te bieden in de app.
Kunnen locaties van AED’s dan niet meer gemeld worden? Toch wel! De toestellen die op publieke plaatsen staan of in een voertuig aanwezig zijn, moeten nog steeds geregistreerd worden via FOD Volksgezondheid. Zij zorgen ervoor dat de AED nadien in een databank opgenomen wordt.
Meer leren
Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt, weet jij dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Rode Kruis-Vlaanderen vindt het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze eerstehulpopleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je precies wat je moet doen als er iets gebeurt.
Gratis app eerste hulp
Download nuAffiche
Op zoek naar een affiche om de 'app eerste hulp' binnen jouw organisatie te promoten? Goed idee!