Plasma is vaak van levensbelang.

Voor patiënten met Trombotische Trombocytopenische Purpura, kortweg TTP, is plasma superbelangrijk. Gedurende meerdere weken moet het plasma van deze patiënten elke dag vervangen worden om te kunnen herstellen. Zonder behandeling zijn de overlevingskansen beperkt tot 10 à 20%.

Trombo-watte?

“Trombotische Trombocytopenische Purpura (TTP) of de ziekte van Moscowitsch is een soort auto-immuunziekte. Een ziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen stoffen. In het geval van TTP maakt de patiënt antistoffen aan tegen een eiwit (een enzym) in het bloed”, legt Prof. dr. em. Noens uit.

“Normaal helpt dit eiwit bij de balans van de stolling in je bloed, maar tijdens een TTP-aanval loopt dat helemaal verkeerd. Patiënten hebben dan een tekort aan bloedplaatjes, met blauwe plekken of spontane bloedingen als gevolg. Tevens komen ook hun organen in de problemen omdat klontering van de bloedplaatjes de vrije doorstroom van hun bloed belemmert en de rode cellen stukgedrukt worden.”

De oplossing zit in plasma

Plasmawissel is een belangrijk onderdeel van de behandeling van TTP.  Daarbij wordt het eigen aangetaste bloedplasma – zonder de cellen – van de patiënt verwijderd en vervangen door donorplasma.

Gemiddeld heeft een patiënt vijftien dagen lang tien à twintig zakjes donorplasma per dag nodig. Dat is heel wat. Een goede reden om een afspraak te boeken voor een plasmagift in het donorcentrum in je buurt.

Prof. dr. em. Noens

Hematoloog

Wat is plasmaferese?

Plasmaferese is een techniek die zowel bij de behandeling van patiënten als bij de donatie van plasma wordt toegepast, met verschillende toestellen weliswaar. Bij patiënten die een plasmawissel nodig hebben, wordt eerst door middel van plasmaferese het eigen plasma verwijderd en simultaan voldoende donorplasma toegediend. Dit gebeurt door een machine die het bloed afneemt en opsplitst in plasma en bloedcellen. De eigen bloedcellen worden terug toegediend aan de patiënt, samen met het donorplasma.

Ook wanneer je plasma gaat doneren, werkt het op deze manier. Je bloed wordt door een machine afgenomen en wordt opgesplitst in bloedcellen en plasma. Je eigen bloedcellen krijg je terug, het plasma wordt bijgehouden voor medische toepassingen. Zo een plasma-afname duurt maximum 45 minuten, een erg belangrijke gift.