Vier stappen om te volgen bij eerste hulp
Getuige van of betrokken bij een ongeluk(je)? Dan is het waarschijnlijk je eerste reflex om de hulpdiensten te bellen. Nochtans is dat niet altijd het eerste waar je moet aan denken. Best verifieer je vooraf enkele zaken.
1. Zorg voor veiligheid
Veiligheid boven alles! En dat telt niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor de hulpverleners én de omstaanders. Doe bijvoorbeeld een fluojas aan wanneer je betrokken bent bij een ongeval. Of trek handschoenen aan wanneer er bloed te zien is.
2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer
Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is. Spreek hem aan en schud zachtjes aan de schouders. Controleer daarna de ademhaling: kijk, luister en voel of het slachtoffer ademt. Het is niet gemakkelijk om op zoek te gaan naar een hartslag. Zeker niet als je zenuwachtig bent. Ademhaling controleren is makkelijker en duidelijker. Ga ervan uit dat er een hartslag is als het slachtoffer ademt.
3. Alarmeer de hulpdiensten
Nadat je de toestand van het slachtoffer gecontroleerd hebt, is het tijd om de hulpdiensten te alarmeren via het telefoonnummer 112. Het is namelijk ontzettend belangrijk om hen een goede briefing mee te geven. Vertel wat, waar en wie: wat is er gebeurd, waar is het gebeurd en hoe is het slachtoffer eraan toe? De hulpverlening wordt hierop afgestemd.
4. Verleen verdere eerste hulp
Terwijl je aan het wachten bent op de hulpdiensten kan je het slachtoffer zoveel mogelijk proberen helpen. Stelp een bloeding, koel een brandwonde, leg het slachtoffer op zijn zijde of start met reanimatie. Wat je precies kan doen om te helpen, leer je tijdens onze opleidingen.