Evidence-Based Practice bij Rode Kruis-Vlaanderen: hulpverlening met impact
Wist je dat…
- je een afgebroken of uitgevallen tand kan bewaren in melk?
- je een eenvoudige schaafwonde enkel moet spoelen met kraantjeswater?
- op een muziekfestival zoals Rock Werchter voor elke temperatuurstijging van 1 graad Celsius 93 extra verzorgingen per festivaldag plaatsvinden?
- kinderen al vanaf 7 jaar het noodnummer kunnen leren?
- je best geen ijs op een brandwonde legt?
- … al deze kennis over efficiënte hulpverlening tot stand kwam door onze evidence-based aanpak?
Op 20 oktober, World Evidence-Based Healthcare Day, willen we die evidence-based aanpak van onze organisatie in de kijker zetten. Al sinds 2010 kiezen we ervoor om evidence-based werken in te bouwen in onze strategische plannen. We kiezen resoluut voor een aanpak waarbij de hulpverlening gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Op die manier willen we zoveel mogelijk impact hebben, om zo veel mogelijk kwetsbaren te kunnen helpen. Als gezondheidsorganisatie lijkt evidence-based werken heel evident, maar niets is minder waar. Veel hulporganisaties baseren hun activiteiten en hulpverlening op intuïties en goede bedoelingen.
Centrum voor Evidence-Based Practice
Om zoveel mogelijk mensen zo efficiënt mogelijk te helpen, richtten we in 2009 ons Centrum voor Evidence-Based Practice, kortweg CEBaP, op. Vandaag bestaat CEBaP uit 11 enthousiaste onderzoekers die onze activiteiten wetenschappelijk onderbouwen. Op basis van bepaalde noden op het terrein formuleren de diensten samen met de onderzoekers van CEBaP een gepaste onderzoeksvraag die vervolgens wordt uitgewerkt in een systematische review (systematisch overzicht van bestaande wetenschappelijke studies) of een veldstudie (wanneer bestaand bewijs tekort schiet). De bevindingen worden vervolgens door de diensten vertaald tot praktische materialen voor het terrein, rekening houdend met de specifieke doelgroep en de input van inhoudelijke experten. Op die manier komen evidence-based eerstehulprichtlijnen tot stand, die hebben geleid tot het wetenschappelijk onderbouwde eerstehulphandboek Help!. Daarnaast werkt CEBaP bijvoorbeeld ook aan het wetenschappelijk onderbouwen van de medische vragenlijst voor de selectie van bloeddonoren.
Evidence-Based Practice binnen Rode Kruis-Vlaanderen
Om het evidence-based gedachtengoed zoveel mogelijk te verspreiden binnen onze organisatie organiseren we onder andere interne ‘journal clubs’ waar we relevante wetenschappelijke studies bespreken. Daarnaast is er een e-learning module ontwikkeld, en organiseert CEBaP jaarlijks workshops, zodat er optimaal wordt samengewerkt om evidence-based onderbouwde activiteiten uit te werken. Zo komen we tot waar het om draait: hulpverlening mét impact.
Meer weten? www.cebap.org
Wil je zélf kennis maken met evidence-based practice? Volg de gratis e-learningmodule.