Klopt het dat ik geen bloed mag geven door een tijgermug?
Dat kan kloppen. De tropische tijgermug kom je sinds enkele jaren tegen in de buurt van Europese vakantiebestemmingen met tropische temperaturen. Meer bepaald in sommige streken in Italië, Hongarije, Roemenië en Griekenland. Deze tijgermug kan drager zijn van het West-Nijlvirus. Een prikje van de tijgermug is vaak hoogstens wat vervelend. Een infectie met het West-Nijlvirus levert slechts bij 2 op de 10 mensen symptomen op, maar mensen boven de vijftig jaar kunnen er meer last van hebben. Ook al voel je misschien niets, het virus tast wel degelijk je bloed aan en kan zo gevaarlijk zijn voor degene die je helpt met je gedoneerde bloed.
Daarom houdt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten een nauwkeurige lijst bij van regio’s waar nieuwe besmettingen gemeld worden. Die lijst is de basis waarop Rode Kruis-Vlaanderen beslist of een donor direct mag doneren, of een maandje moet wachten. Een uitstelperiode van 28 dagen geldt dan.
Je kan online checken of je bloed mag geven of niet, zo moet je na je ontspannende vakantie niet voor niets aanschuiven bij onze bloedcollectes. Dat kan hier, via onze donorzelftest.
Nog handiger is om vóór je verlof nog even langs te komen voor een donatie. Want tussen al die vakanties door is het altijd moeilijk om de voorraad op peil te houden.