Conflicten in het Midden-Oosten zorgen voor een tekort aan water

In het Midden-Oosten lijden burgers onder een immens watertekort.

Dit is niet alleen nefast voor de landbouw, maar heeft ook tot gevolg dat er beperkingen zijn op het huishoudelijk gebruik.

Enerzijds zijn waterinstallaties beschadigd ten gevolge van het oorlogsgeweld waardoor er schaarste ontstaat.
Daarnaast hebben de bevolkingsverplaatsingen in de regio ten gevolge van de conflicten tot gevolg dat vele mensen samenkomen in gebieden waar er al een schaarste bestaat. Waterinstallaties worden tot hun maximale verbruik geduwd waardoor de waterkwaliteit achteruit gaat.

Water en IHR

Onder het internationaal humanitair recht (IHR) is het verboden om goederen noodzakelijk voor het overleven van de mens aan te vallen, te vernietigen, te verwijderen of onklaar te maken. Water en waterinstallaties zijn levensnoodzakelijke goederen die onder deze regel vallen.

Het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) merkt op dat in het Midden- Oosten water- en elektriciteitsinstallaties beschadigd zijn door zowel onrechtstreekse aanvallen als rechtstreekse aanvallen, waarbij in het laatste geval de installaties het voorwerp uitmaken van een aanval.

Waterinstallaties en explosieve wapens

Het Internationaal Rode Kruiscomité haalt het gebruik van explosieve wapens in dit gebied aan als één van de oorzaken van het watertekort. Het gebruik van explosieve wapens brengt met zich mee dat water- en elektriciteitsinstallaties vaak schade oplopen. De toegang tot water wordt hierdoor verhinderd.

Conflictgebieden zijn moeilijk toegankelijk waardoor onderhoud en het herstellen van beschadigde installaties vaak niet kan.

Verder heb je ook het fenomeen van ‘braindrain’, waarbij geschoolde personen wegtrekken uit conflictgebieden. Hierdoor zijn er vaak geen gekwalificeerde personen aanwezig om de herstellingen uit te voeren.

Waterinstallaties als voorwerp van een aanval

Het Internationaal Rode Kruiscomité is bezorgd over de onrustwekkende evolutie waarbij waterinstallaties het voorwerp uitmaken van rechtstreekse aanvallen. In andere gevallen zetten de partijen in een conflict die een controle hebben over essentiële infrastructuur, de toegang tot water en elektriciteit in als tactisch wapen of als troef in de onderhandelingen. Dit zorgt op korte en lange termijn voor negatieve gevolgen voor de algemene gezondheid van de bevolking en in het bijzonder voor meer kwetsbare personen.

Hulpverlening

Het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) heeft in 2014 vele acties ondernomen om tegemoet te komen aan deze waterschaarste:

  • 9.5 miljoen personen genoten de voordelen van herstelde watersystemen;
  • 600.000 personen verkregen water aangevoerd door vrachtwagens;
  • 1.1 miljoen personen genoten van de verbeteringswerken aan faciliteiten voor watervoorraad- of waterdistributie

Lees het volledige rapport.

Meer artikels van deze expert