Dag van de Vermisten: Mansoor vond familie terug

5 jaar geleden stortte het leven van de toen 11-jarige Mansoor Faizi in elkaar. Zijn familie vluchtte weg uit Afghanistan, maar kwam door omstandigheden zonder Mansoor terecht in België. Twee jaar lang moest de jongen het stellen zonder vader en moeder, zonder broers en zussen. Tot hij contact zocht met de dienst Tracing van het Rode Kruis.

Immens verdriet

Na het vertrek van zijn familie verbleef Mansoor nog een jaar in Afghanistan, maar ook hij vluchtte er weg en kwam uiteindelijk in Pakistan terecht. De persoon bij wie hij verbleef, bracht hem in contact met de dienst Tracing van het Rode Kruis. Tracing tracht gescheiden familieleden opnieuw bij elkaar te brengen en doet daarvoor beroep op het wereldwijde Rode Kruisnetwerk. Omdat ook Mansoors vader al was gaan aankloppen bij diezelfde dienst, maar dan in België, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Het eerste contact tussen Mansoor en zijn familie was een feit!

Tracing bleef ondertussen verder werken om Mansoor naar België te laten overvliegen, maar door problemen met zijn paspoort was dat niet zo evident. Tot 3 jaar geleden het verlossende nieuws kwam: Mansoor mocht eindelijk terugkeren naar zijn familie. Hij herinnert zich nog de lange vliegtuigreis, maar wat voor altijd in zijn geheugen gegrift staat, is de enorme ontlading toen hij zijn ouders na twee jaar eindelijk terug zag.

Ondertussen stelt Mansoor het goed. Hij zit in het vijfde jaar automechanica aan het Stedelijk Lyceum Zuid in Hoboken, heeft veel vrienden en ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: “Ik was nog een kleine jongen toen ik hier aankwam, maar nu ben ik groot. Ik wil niet achteruit kijken, maar wél vooruit. Voor mezelf en voor mijn familie!” 

Bovendien voelt hij zich helemaal thuis in België en spendeert hij het meeste van zijn vrije tijd aan 'parcouring' (bekijk de foto's hieronder), een sport die heel wat doorzettingsvermogen en moed vergt.

Dienst Tracing

De chaos van een conflict of natuurramp verscheurt jaarlijks ontelbare gezinnen zoals dat van Mansoor. Familieleden vluchten in verschillende richtingen en raken hun familie en geliefden kwijt. Door deel uit te maken van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk is Tracing gespecialiseerd in het opsporen van vermisten.

Om de zoektocht naar gezinsleden te vergemakkelijken en de kans op een positief resultaat te verhogen, is er de Red Cross Applicatie, een enorme Rode Kruisdatabank. Een ander hulpmiddel dat ingezet kan worden, is Family Links. De aanvragers kunnen een foto van hun vermist familielid publiceren op posters en op www.familylinks.icrc.org. In Vlaanderen verspreiden we de posters in onze opvangcentra voor asielzoekers en promoten we de verspreiding bij federale opvangcentra en migratiediensten.

In 2015 werden tot nu toe reeds 205 dossiers geopend waarvan 107 via EU-landen en 98 dossiers via Rode Kruis-Vlaanderen. Voor 67 zaken stuurden we een Tracing request naar andere landen. Dat maakt dat we in totaal op zoek zijn naar 462 personen.  Dit jaar konden alvast 32 dossiers opgelost worden. Verder openden we 303 aanvragen tot gezinshereniging.

Meer artikels van deze expert