Internationale vergadering toetst eerstehulprichtlijnen aan realiteit
20 Rode Kruis- en Rode Halve Maancollega’s van over de hele wereld, expert in eerste hulp, namen de afgelopen drie dagen op de hoofdzetel in Mechelen deel aan een vergadering voor het opstellen van nieuwe eerstehulprichtlijnen. Iedere vijf jaar worden deze richtlijnen herzien op basis van nieuwe of aanvullende wetenschappelijke studies en onderzoek.
Het was de doelstelling van deze internationale vergadering om de nieuwe richtlijnen te toetsen aan de realiteit van het terrein; of ze overal ter wereld van toepassing zijn en welke specifieke contextfactoren er moeten toegevoegd worden.
CEBaP, het centrum voor evidence based practice van Rode Kruis-Vlaanderen speelt een essentiële rol in het aanleveren van de wetenschappelijke ‘evidence’ voor deze richtlijnen. In samenwerking met het eerstehulpreferentiecentrum van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (GFARC) en het ‘Evidence Based Network’, een groep van experts uit Rode Kruisverenigingen, werd de afgelopen maanden hard gewerkt aan het uitschrijven van de nieuwe internationale eerste hulprichtlijnen.
Afgelopen weekend werden deze richtlijnen besproken door eerstehulpcollega’s van Afrika (3), Azië(3), Zuid en Noord Amerika (4), Europa (6), het Midden Oosten (1) en van GFARC. De richtlijnen werden één voor één overlopen, waarbij de wijzigingen en evoluties werden toegelicht en de internationale collega’s de kans kregen om vragen te stellen, maar vooral konden aangeven wat in hun land of regio belangrijk was bij het toepassen van de richtlijnen.
Een paar voorbeelden:
- Gebruik van actieve kool bij vergiftiging: in vele delen van Afrika is enkel houtskool beschikbaar afkomstig van het ‘verbranden’ van bomen, maar dit is niet de kool die in de studies werd gebruikt.
- Koorts alleen is in de westerse wereld niet voldoende om iemand door te verwijzen naar professionele hulp, maar bijvoorbeeld wel in Sub-Sahara Afrika (bijvoorbeeld: malaria).
- In Argentinië komen zeer grote brandwonden voor, ten gevolg van zonnebrand; het is de gewoonte om dan te douchen onder ijskoud water met kans op onderkoeling.
De opmerkingen worden opgenomen in de eerste hulprichtlijnen van de Federatie; deze nieuwe richtlijnen zijn vanaf maart in het Engels beschikbaar; vertalingen in het Frans, Spaans, Arabisch en Russisch volgen later dit jaar.
Deze internationale vergadering was bijzonder productief en zal ertoe bijdragen dat de eerste hulprichtlijnen van de Federatie niet alleen ‘evidence based’ zijn, maar ook van toepassing zijn over de hele wereld. Bovendien zijn er professionele vriendschappen ontstaan die kunnen leiden tot nieuwe partnerschappen in het ontwikkelen van eerste hulpmaterialen.
Meer artikels van deze expert