Op zoek naar gelijkenissen en verschillen in Nepal
Ann, Lara, Schaney, Lisa en Sofie verblijven momenteel in Nepal, in het kader van een geïntegreerd partnerschap tussen Rode Kruis-Vlaanderen en het Nepalese Rode Kruis. Ann en Lara zijn vrijwilliger bij Eerste hulp, Lisa en Lara zijn Jeugd Rode Kruisvrijwilligers. Sofie ondersteunt hen als stafmedewerker. Samen ontdekken ze hoe de werking van het Rode Kruis in Nepal in mekaar zit.
Ann en Lara gaan op zoek naar hoe de vrijwilligers in Nepal omgaan met het geven van eerstehulpopleidingen. Wat houdt dit juist in? Welke methodieken en middelen hebben ze in Nepal ter beschikking? Dat zijn slechts enkele van de vele vragen waar ze graag een antwoord op krijgen. Schaney en Lisa gaan dan weer op een speelse manier op zoek naar de betekenis van Jeugd Rode Kruis in Nepal. Is dit te vergelijken met de werking hier in Vlaanderen of pakken zij het er daar helemaal anders aan?
Elke Nepalees toegang tot sanitaire voorzieningen: Rode Kruis-Vlaanderen helpt
De Nepalese overheid wil dat tegen 2017 elke Nepalees toegang heeft tot sanitaire voorzieningen. Rode Kruis-Vlaanderen is al jarenlang een partner van het Nepalese Rode Kruis, en helpt daarbij door waterbronnen te herstellen of te bouwen, goede hygiëne te promoten en sanitaire voorzieningen zoals toiletten en wasfaciliteiten te bouwen. We werken daarbij nauw samen met de lokale gemeenschappen.
Jeugd Rode Kruis in Vlaanderen vs Youth Red Cross in Nepal
Tijdens een eerdere uitwisseling in het kader van het geïntegreerd partnerschap met Nepal, ontdekten Jonas en Emma, stafmedewerkers van Jeugd Rode Kruis, al aan den lijve dat de werking van Jeugd Rode Kruis in Vlaanderen helemaal anders is dan in Nepal. Waar Jeugd Rode Kruis in Vlaanderen vooral focust op bewustmaking via spel en plezier, zijn de Nepalese Jeugd Rode Kruisvrijwilligers effectief betrokken bij het uitvoeren van programma’s in hun lokale gemeenschappen. Zo zamelen zij onder andere bloed in, speelden ze een grote rol bij de hulp na de aardbeving en zijn ze actief betrokken in water- en sanitatieprojecten. Ann, Lara, Schaney, Lisa en Sofie ontdekten in Nepal hoe Jeugd Rode Kruis zich concreet inzet en mee de toegang tot sanitaire voorzieningen ondersteunt.
Het volkslied en de 7 basisprincipes
"We bezochten vandaag de oudste school van Nepal, de Motherland English School. Die ligt in de stad Butwal, in het zuiden van het land. Toen we uit de auto stapten, stonden de schoolkinderen ons allemaal op te wachten. Er werd gezongen en geklapt, we kregen bloemen en werden uitgebreid begroet. De directie en de kinderen voelden zich duidelijk vereerd dat ze ons mochten ontvangen in hun school en zorgden ervoor dat we niets tekort kwamen. Fris water, koekjes, sap, en er werd zelfs een ventilator voor ons uitgehaald. Klaar voor het officiële gedeelte! Een meeting met de directie en de kinderen startte met het zingen van het Nepalese en het Belgische volkslied. Aansluitend werden de 7 fundamentele beginselen zelfs opgezegd."
Samen zingen rond de tippy tap
"Na het formele gedeelte was het tijd om de werking van het lokale Jeugd Rode Kruis te leren kennen. We werden op sleeptouw genomen door de vrijwilligers in deze school. Trots lieten ze ons een systeem zien waarbij ze regenwater opvangen en zuiveren. Dat water gebruiken ze nadien voor de toiletten en de wasbakken op school. De overschot van het opgevangen water verzamelen ze in een pond, waar speciale planten het water nog eens extra zuiveren.
Aansluitend volgden we een demonstratie ‘handen wassen’. De kinderen toonden ons tijdens deze demonstratie eerst de verschillende stappen van het handen wassen, zonder water en zeep. Stappen die ook als pictogrammen aan de muur hangen zodat niemand de volgorde vergeet. Tijdens het doorlopen van deze stappen zingen de kinderen een lied, zodat ze weten hoe lang iedere stap duurt. Nadien oefenden we samen onder de tippy tap. Dat is een waterbuis waar verschillende gaatjes in geprikt zijn. Hierdoor kunnen meerdere kinderen tegelijkertijd hun handen wassen. Dit verbruikt bovendien minder water dan een gewone waterkraan."
"De kinderen die ons dit aanleerden, waren echt trots. Ze vonden het fijn dat we zo goed meewerkten. Dat we ons beste Nepalees bovenhaalden om het liedje mee te zingen, zorgde natuurlijk voor heel wat gegiechel en verbazing. Zelf deed het ons plezier om deze manier van werken te ontdekken. We merkten dat de verschillende stappen die ze aanleren tijdens het handen wassen, gelijk is aan de stappen die we in België leren. Maar het liedje daarbij zorgt voor dat ‘leuke extraatje’, dat speelse element waardoor kinderen plezier beleven aan leren, en ze vast en zeker beter onthouden hoe ze best hun handen wassen."
Een goede basishygiëne voor een goede gezondheid
"Thuis is handen wassen een dagelijkse gewoonte, waar we niet meer bij stilstaan. Nepalezen werken veel meer met hun handen dan we in België gewoon zijn. Daarnaast eten ze ook met hun handen. Het is duidelijk dat een goede handhygiëne in Nepal belangrijker, maar ook minder evident is dan in België. Daarnaast valt het ons op dat de hygiëne in de kleine dorpjes eerder ondermaats is. Projecten zoals hetgene we vandaag bezochten, maken de bevolking bewust dat een goede basishygiëne belangrijk is voor een goede gezondheid."
Meer artikels van deze expert