Universiteit Leiden wint 9de Frits Kalshoven competitie

Op vrijdag 19 februari 2016 heeft het team van Universiteit Leiden de Frits Kalshoven competitie over internationaal humanitair recht (IHR) gewonnen. Zij versloegen in de finale het team van Universiteit Utrecht in een nek-aan-nek race. Rechter Orie, voorzitter van de jury, prees beide teams om hun kennis van het internationaal humanitair recht en hun teamwork.  De prijs voor de beste individuele spreker werd uitgereikt aan Callum Thomson, wederom van Universiteit Leiden. De prijs voor het beste rollenspel ging naar het team van Universiteit Maastricht.

Frits Kalshoven Competitie

Van 15 tot en met 19 februari 2016 organiseerden Rode Kruis-Vlaanderen, in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis de 9de editie van de Frits Kalshoven Competitie. Studenten recht worden tijdens deze wedstrijd gedurende vijf dagen ondergedompeld in het internationaal humanitair recht.  Prof. Em. Frits Kalshoven (1924), de naamdrager van de competitie, is een van de meest gerenommeerde experts op het gebied van dit recht en was aanwezig tijdens het slotevenement.

Aan de wedstrijd deden negen teams mee. Vijf teams van Nederlandse universiteiten    
(Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam) en vier teams uit België (Antwerpen, Brussel (Saint-Louis), Gent en Leuven).

Gewapende groepen

Het thema van dit jaar was ‘niet-statelijke gewapende actoren’, dit zijn gewapende groepen (of individuen) die geen deel uitmaken van staatsstructuren en partij zijn bij een gewapend conflict. Deskundigen van onder andere het Internationale Rode Kruiscomité, het Belgische Ministerie van Defensie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gingen dieper in op verschillende aspecten van dit actuele thema. Het programma van de competitie bestond uit o.a. lezingen, rollenspellen en een bezoek aan het Internationaal Strafhof.

Overtuigend pleidooi

Op vrijdag, in Den Haag, kregen de deelnemers de kans om hun opgedane kennis van IHR te laten zien. Tijdens de pleitwedstrijd moesten alle teams op basis van een fictieve casus een overtuigend pleidooi houden voor een experten jury. Ze bepleiten daarbij beide kanten van de zaak: als aanklager en verdedigende partij. De teams uit Leiden en Utrecht wonnen de voorrondes en streden tegen elkaar in de finale.

Jury

De jury van de finale bestond uit:

  • Rechter Fons Orie (Joegoslavië Tribunaal)
  • Audrey Palama (Internationale Rode Kruis)
  • Luitenant-kolonel Chris de Cock (Belgische Ministerie van Defensie)
  • Prof. dr. Liesbeth Lijnzaad (Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken)
  • Pieter de Jong Schouwenburg (Advocatenkantoor Van Doorne)

 

© Rode Kruis-Vlaanderen, Richard Jetten en Peter Busscher

Meer artikels van deze expert