Wat je eet, zie je in je donatie
Wist je dat er een directe link is tussen wat je eet en de kwaliteit van je bloeddonatie? Je frietjes met mayonaise of spek met eieren blijven niet alleen op je maag liggen, ze zijn ook zichtbaar in de samenstelling van je bloed, meer bepaald in het plasma! Of in vakjargon: als er teveel vet in je plasma zit, spreken we over lipemisch plasma.
Het proces waarbij de lever vetten uit onze voeding omzet, heet de vetstofwisseling. Dit is een volkomen normaal proces waar je je helemaal niet bewust van bent. Maar wanneer je vetrijk hebt gegeten, dan heeft je lever meer tijd nodig om dit proces te voltooien.
Ga je doneren wanneer je vetstofwisseling nog volop aan de gang is, dan zijn de vetten uit je voeding nog volop aanwezig in je bloed. We nemen dan bloed af, en dus ook plasma, net op het moment waarop je lichaam deze vetten nog niet heeft kunnen omzetten.
Wat betekent dat extra vet voor je donatie?
We splitsen al jouw bloeddonaties op in verschillende delen. Naast je rode bloedcellen is bloedplasma heel waardevol. En net daar zijn die vetten heel zichtbaar.
Zit er nog teveel vetstoffen in je plasma, dan spreken we over lipemisch plasma. Zo’n plasma is troebel en wit van kleur, in plaats van helder en geelachtig. Wat erger is: het kan niet gebruikt voor verdere verwerking en wordt dus vernietigd.
We streven ernaar om zoveel mogelijk kostbare bestanddelen uit je donatie te gebruiken. Het is dus jammer als het plasma uit je bloedgift niet kan benut worden.
Wat is de ideale maaltijd voor je donatie?
Om lipemisch plasma te vermijden, eet je kort voor je donatie best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom…
Een lichte maaltijd twee uur voor de donatie is ideaal. Maar kom zeker niet donoren met een lege maag. Als het meer dan zes uur geleden is dat je iets hebt gegeten, is het mogelijk dat je je onwel voelt na de donatie.
En zoals altijd is voldoende water drinken belangrijk. Op de bloedinzamelingen krijg je een watertje voor de afname. Sla dit flesje niet af en drink het helemaal leeg. Zo zorg je ervoor dat je vochtbalans ideaal is voor het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes. Alcohol laat je best voor en na de donatie achterwege.
Gezond dineren, gezond doneren
Om je te helpen, vind je hieronder 5 recepten die je inspiratie geven voor een gezonde, vetarme en lekkere maaltijd. Zo ben je zeker van een optimale donatie! Veel kookplezier én smakelijk natuurlijk.
- Ceviche van omegabaars met frisse venkelsalade - restaurant Het Anker (Guido Gezellenlaan 49 - 2800 Mechelen)
- Bouillabaise van gevogelte - restaurant Carlos Quinto (Kammerstraat 20 - 9000 Gent)
- Kabeljauw met wilde spinazie, aardpeer, groene kruiden, kokkels en violetaardappelen - restaurant De Geele Peper (Peperstraat 27 - 2440 Geel)
- Ossobuco van kalfsschenkel op Milanese wijze met gremolata - restaurant Osteria Michele (Wandstraat 195 - 1020 Brussel)
- Zeebaars met kerstomaatjes, wortelen, courgettes en pasta - restaurant Osteria Michele (Tiensestraat 23 - 3000 Leuven)