2020, ook voor ons een uitzonderlijk jaar

Dat 2020 een jaar wordt om nooit te vergeten, zal niemand betwisten. COVID-19 schudde ieders leven grondig door elkaar en ook wij ontsnapten niet aan een bijzonder atypisch jaar. We nemen je hieronder mee voor een terugblik op 12 bijzondere maanden.

Januari 2020

In Australië ging het nieuwe jaar in mineur van start door aanhoudende bosbranden. Wekenlang komen hulpverleners handen te kort tijdens de felle bosbranden. Collega's van het Australische Rode Kruis zetten daarom alles op alles om slachtoffers te helpen in de getroffen gebieden.

Lees meer

Februari 2020

Op vraag van de overheid heropenden we ons noodopvangcentrum in Sijsele. Het centrum vormt een tijdelijke thuis voor zo'n 300 verzoekers om internationale bescherming. Ook in 2015 en 2016 deed het militaire domein al dienst als noodopvangkamp.

Lees meer

Maart 2020

Het coronavirus begon ons leven te beheersen, maar samen gingen we de strijd aan! Onze vrijwilligers en medewerkers ondersteunden de zorgsector en de overheid in deze moeilijke periode. Zo stonden ze mee in voor het vervoer van COVID-19-patiënten, werkten ze mee aan klinische en wetenschappelijke studies ... Bovendien lanceerden we voor het eerste een oproep naar crisisvrijwilligers om logistieke taken over te nemen in zorginstellingen.

Ambulancier Bram: 'Hun partners geven hen in onze handen. Zonder te weten of ze ooit nog terugkomen. Het kan misschien het laatste contact zijn.'

Lees meer

April 2020

De psychologische impact van de genomen coronamaatregelen was niet te onderschatten. Onze dienst Dringende Sociale Interventie bemande mee het infonummer van de overheid om vragen over de gezondheidscrisis op te vangen.

DSI-vrijwilliger Petra: 'Onze job is nooit direct iets oplossen. Het is vooral heel goed luisteren.'

Lees meer

Mei 2020

Helaas had het virus ook een impact op onze jaarlijkse stickeractie. Maar liefst 770.000 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. Liever dan ze weggooien, gaven we de stickers cadeau. De stickers werden op verschillende plaatsen in Vlaamse brievenbussen gestopt met een warme oproep om de lokale vrijwilligers in jouw buurt te steunen. Want ook al konden onze vrijwilligers dit jaar niet op pad om stickers te verkopen, zij waren wel meer dan ooit nodig tijdens deze crisis. 

Lees meer

Juni 2020

Wanneer een ziekenhuis verhuist, komt daar uiteraard heel wat bij kijken. En daar kan AZ Delta in Roeselare over meepraten. Om patiënten naar de nieuwe campus over te brengen, deden ze beroep op onze vrijwilligers die met veel plezier to the rescue kwamen.  Uiteraard werd ook hier rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen zodat iedereen in de meest veilige omstandigheden kon verhuizen.

Juli 2020

Een hondertal donoren zakte vrijdag 10 juli af naar Koning Boudewijnstadion. Niet om er een concert of sportevent bij te wonen, wel om bloed te geven. Als echte Zomerhelden gaven ze op deze unieke locatie het beste van zichzelf om levens te redden. Want Zomerhelden, die zorgen voor elkaar. En dat was nodig! Want het coronavirus zette onze bloedvoorraad meerdere malen onder druk.

Lees meer

Augustus 2020

Bij een enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet kwamen meer dan 100 mensen om het leven. Duizenden anderen raakten gewond. Ook de materiële schade was enorm: niet alleen werd een deel van de haven verwoest, ook een aangrenzend deel van de stad kreeg het zwaar te verduren en zelfs op kilometers afstand was er schade aan gebouwen. Lokale Rode Kruisvrijwilligers waren meteen ter plekke om te helpen bij reddingsacties, om eerste hulp toe te dienen, om eten en drinken uit te delen, ...

Lees meer

September 2020

Afgelopen jaar rekenden we maximaal op de flexibiliteit van onze vrijwilligers en medewerkers, en mét succes: met 18.000 vrijwillig gepresteerde mandagen hielp onze organisatie de zorgsector het hoofd boven water houden tijdens de eerste piek van de coronacrisis. Die gezondheidscrisis zorgde ervoor dat onze werking maximaal draaide en ze leidde zelfs tot de opstart van totaal nieuwe activiteiten. Om de herinnering aan deze intense periode levens te houden én om onze hulpverleners en medewerkers te bedanken, maakte kunstenares H.K.H Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België een uniek schilderij: The Red Cross Radiates Love. Het kunstwerk krijgt een plaats op het hoofdkantoor in Mechelen én in alle 241 lokale Rode Kruisafdelingen.

Lees meer

Oktober 2020

Wanneer je COVID-19 hebt doorgemaakt, kan je plasma antistoffen tegen het coronavirus bevatten. Jouw antistoffen kunnen andere patiënten dan helpen om te vechten tegen het virus. De nationale klinische studies waar wij sinds april 2020 aan meewerken, onderzoeken of je plasma (en de antistoffen tegen het coronavirus die daarin aanwezig zijn) het verloop van COVID-19 gunstig kan beïnvloeden, zodat minder patiënten op intensieve zorgen terechtkomen. Aangezien het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames toenam in oktober, kwam er extra vraag naar plasma van genezen COVID-19 patiënten. Koen Wauters en StuBru-presentator Joris Brys gaven als ex-patiënten alvast het goede voorbeeld en deden een warme oproep in naar meer donoren.

Lees meer

November 2020

Het water stond de woonzorgcentra opnieuw aan de lippen: steeds meer zorgverleners vielen uit waardoor de druk op het resterende personeel steeds groter werd. Opnieuw werden onze crisisvrijwilligers ingezet om logistieke taken over te nemen en zo de druk op zorgverleners voor een deel weg te nemen zodat zij zich konden focussen op de zorg van bewoners. Er schreven zich meer dan 10.000 kandidaten in en meer dan 300 zorginstellingen plaatsten een vraag om hulp.

Margot Cloet van Zorgnet Icuro: 'Er vallen heel veel mensen uit, door ziekte, quarantaine of vermoeidheid. Op dit moment zijn er al meer dan 3.000 zorgmedewerkers afwezig en dus is ondersteuning meer dan nodig. Onze woonzorgcentra hebben dringend nood aan hulp van buitenaf en de crisisvrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen zijn meer dan ooit nodig omdat zij bepaalde taken kunnen overnemen.'

Lees meer

December 2020

Het jaar afsluiten doen we op een hoopvolle manier. We kijken uit naar 2021 en wensen jullie allemaal een fijn eindejaar 🎄 én een fantastisch nieuw jaar 🎉!