20km door Brussel = grootste preventieve Rode Kruishulppost van het jaar
Met 430 zijn ze, de vrijwilligers van het Belgische Rode Kruis die er nu zondag voor zullen zorgen dat de 20km door Brussel zo veilig mogelijk verloopt. Het belooft (letterlijk) een warme editite te worden.
De lopers
Meer dan 40.000 lopers verschijnen aan de start van de 20km door Brussel. Er lopen dit jaar trouwens 630 deelnemers mee ten voordele van het Rode Kruis. 2/3 van onze lopers zijn mannen, 1/3 is vrouw. De jongste loper voor het Rode Kruis is 14 jaar, de oudste 79 jaar. We hopen het ingezamelde bedrag van vorig jaar - 47.000 euro - te kunnen overschrijden.
De lopers van het Red Cross Team worden extra in de watten gelegd met drankjes, snacks én een relaxerende massage na aankomst aan de grote Rode Kruistent.
De hulpverlening valt dit jaar onder de medische verantwoordelijkheid van het Universitair Ziekenhuis Sain-Luc.
Een grote hulppost aan de aankomst, aangevuld met medische teams van UZ Saint-Luc.
Een hulppost in de kleedruimtes.
12 bijkomende hulpposten langs het parcours en aanwezigheid van hulpdienstvrijwilligers in de bezemwagen.
12 ziekenwagens, 2 hulpdienstwagens en 3 medische interventiewagens op het parcours.
10 interventie-eenheden + 1 medische ploeg aan de aankomst.
Vorige jaren hebben we tussen de 400 à 700 mensen verzorgd. Dat is er één om de 32 seconden – de meeste trouwens voor lichte verwondingen.
Aanwezigheid op het parcours vanaf 8u ‘s ochtends tot de laatste loper de finish heeft bereikt.
Tips bij warm weer
Drink de dagen vóór de wedstrijd voldoende water. Vermijd dranken die je lichaam uitdrogen, zoals koffie, frisdrank en alcohol.
Ook tijdens de 20km door Brussel is het belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden vocht op te nemen om uitdroging te voorkomen. Bij zo’n lange inspanning kan je water of sportdrank drinken.
Voel je tijdens het lopen een flauwte aankomen? Ga dan neerliggen indien mogelijk. Als je niet kan gaan liggen, kruis je de onderbenen en duw je ze krachtig tegen elkaar, terwijl je je beenspieren ontspant. Op die manier kan je je bloeddruk doen stijgen, wat een dreigende flauwte helpt voorkomen. Ook op je tenen staan of neerhurken en terug rechtstaan heeft hetzelfde effect.
Hou het hoofd koel en draag een pet! Op die manier bescherm je ook je gezicht tegen zonnebrand. Het is ook aan te raden om een zonnebril te dragen tijdens het lopen.
Vergeet je voor de start niet in te smeren met zonnecrème met een hoge beschermingsgraad (minstens factor 15) die je zowel tegen uv-A als uv-B stralen beschermt.
Kies loopkledij die gemaakt is van licht en ademend materiaal zoals lycra. Zo voorkom je huidirritatie en kan je zweet toch afgevoerd worden.