25 mei: Dag van vermiste kinderen

Niets zo erg als ouders en kinderen die elkaar uit het oog verliezen tijdens de chaos van een conflict of natuurramp. Familieleden vluchten verschillende richtingen uit en raken elkaar kwijt. Door gebruik te maken van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk tracht onze Tracing-dienst vermiste personen op te sporen, het contact te herstellen en gescheiden families opnieuw te herenigen.

Emotionele verhaal van Jamal

Khadija werkt op de dienst Tracing van Rode Kruis-Vlaanderen en kwam in april in contact met Jamal, een Irakees die enkele jaren geleden op de vlucht was geslagen voor het geweld in zijn land. Hij raakte toen zijn twee dochters, zoontje en vrouw kwijt. Na een lange lijdensweg komt hij uiteindelijk bij Khadija terecht die naar zijn emotionele verhaal luistert. Van zoon Yasine wist Jamal ondertussen dat hij nog steeds in Irak verbleef, van zijn vrouw en twee dochters geen spoor. Na het gesprek consulteert Khadija de Europese Rode Kruisdatabank die meteen een match geeft! De vrouw van Jamal en zijn twee dochters staan geregistreerd door het Nederlandse Rode Kruis. Het gezin heeft elkaar afgelopen weekend voor het eerst in jaren opnieuw gezien en ook Yasine is ondertussen in België bij zijn papa.

Jamila en Farid zoeken hun ouders

In 2014 opende Tracing in Vlaanderen 312 nieuwe opsporingsdossiers, waarvan er 89 positief afgesloten werden. In datzelfde jaar werden ook 466 aanvragen tot gezinshereniging geopend. 152 dossiers konden tot nu toe positief opgelost worden. Eén daarvan was het dossier van Jamila (16) en haar broer Farid (14). In 2012 verdween hun vader in Afghanistan en besliste hun moeder dat het te onveilig werd. Ze vluchtten naar Turkije, maar de reisomstandigheden waren zwaar en mama Habibi bleef onderweg achter. In juli 2013 kloppen Jamila en Farid aan bij Tracing, in november van datzelfde jaar worden ze herenigd met hun moeder. Bijna twee jaar later komt er ook nieuws van vader Mansoer, waardoor Tracing momenteel onderzoekt hoe het gezin opnieuw samengebracht kan worden.

Maar ook in het buitenland verricht Tracing opsporingswerk. Sinds het uitbreken van het geweld in Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen gevlucht. Onder hen heel wat kinderen die hun familieleden moesten achterlaten. Het Internationale Rode Kruiscomité maakte een fotoboek met foto’s van meer dan 500 volwassenen en kinderen. Het boek werd getoond in vluchtelingenkampen en ondertussen vonden al 120 personen hun familie terug. Ook na de hevige aardbevingen in Nepal maakte het Rode Kruis zo’n fotoboek aan.

Wil je graag meer weten? Of zoek je een familielid of contact? Kijk hier wat wij voor jou kunnen doen.