26 miljoen euro humanitaire hulp voor Syrië

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo kondigde bij de start van de Internationale Syriëconferentie Supporting Syria and the Region in Brussel aan dat België dit jaar 26 miljoen euro uittrekt voor humanitaire hulp aan Syrië en zijn buurlanden.

We doen dit uit solidariteit met de Syrische bevolking die al 8 jaar lang deze bloedige oorlog ondergaat. Naar geen enkele andere crisis gingen ooit zoveel Belgische humanitaire middelen. Het is dan ook het grootste menselijke drama van onze tijd. (minister De Croo)

Deze extra humanitaire hulp zal ingezet worden voor de opvang van oorlogsslachtoffers in de regio en meer bepaald voor het werk ter plekke van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHRC, de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA, het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het VN-kinderrechtenfonds UNICEF.

Tijdens de tweedaagse conferentie die momenteel doorgaat in Brussel wordt enerzijds humanitaire hulp gemobiliseerd, anderzijds is er ook de ondersteuning van het politieke vredesproces. De internationale gemeenschap wil hiermee een sterk signaal geven dat enkel een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict.