6 op 10 gezinnen in Jemen kampt met voedselschaarste

In Jemen dreigen miljoenen mensen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en  bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt. Bovendien werd tot voor kort de import van voedsel bemoeilijkt door het sluiten van grenzen, havens en het luchtruim.

In Hodeida bijvoorbeeld vinden momenteel hevige gevechten plaats. Dit is echter de grootste haven van het land én verantwoordelijk voor 70% van de invoer van voedsel en humanitaire hulpgoederen. Door deze gevechten valt de instroom van levensmiddelen zo goed als stil. Dit alles zorgt ervoor dat 6 op de 10 gezinnen in Yemen voedselonzeker is.

Het Rode Kruis probeert nu voedsel in Jemen te krijgen via de luchthaven van Sana'a en de haven van Aden of met vrachtwagens vanuit Oman en Saoudi-Arabië. Er zijn verschillende opslagplaatsen in het land van waaruit onze organisatie eten kan transporteren, maar ook deze voorraden raken stilaan uitgeput. Het voedsel dat wél nog beschikbaar is, is ondertussen zo duur geworden dat het voor veel burgers niet haalbaar is om aan te kopen.

Toch is deze voedselonzekerheid geen kwestie van eten alleen! Door het conflict in Jemen hebben bijna 15 miljoen mensen geen toegang tot veilig water, sanitair of ziekenhuizen. Elke dag sterven 20 mensen aan ziektes die te vermijden zijn. Zo werden 1 miljoen mensen vorig jaar besmet met cholera en vielen er uiteindelijk meer dan 2.200 dodelijke slachtoffers. De ziekte is nochtans makkelijk te vermijden indien er voldoende toegang tot veilig water is. Er is bovendien een complexe maar duidelijke link tussen ondervoeding en infecties wat de situatie er niet eenvoudiger op maakt. 

In de eerste helft van 2018 kregen zo'n 495.000 mensen voedselpakketten (waarin naast linzen, rijst en olie ook zeep zit - juist om het verband tussen ziekte en ondervoeding tegen te gaan) bedeeld. Zwangere vrouwen en kinderen die een verhoogd risico lopen op ondervoeding krijgen extra en hoog-nutritionele 'ready-to-eat'-oplossingen. Verder ondersteunt het Rode Kruis enkele bakkerijen gelegen in Taiz waardoor 91.000 mensen dagelijks enkele sneetjes brood kunnen krijgen.

Op plaatsen waar de veiligheid het toelaat, wordt gewerkt aan voedselzekerheid op lange termijn door er bijna 700.000 dieren te vaccineren, veevoeder te voorzien en zaden uit te delen. Ook de herstelling van beschadigde water-infrastructuur in ziekenhuizen en scholen is prioritair.

We voorzien met andere woorden in de grootste noden maar ook hier is vrede de enige oplossing die op lange termijn werkt. Ons werk wordt namelijk bemoeilijkt door het niet respecteren van het internationaal humanitair recht. Aanvallen en bedreigingen leidden er afgelopen zomer nog toe dat 71 Rode Kruismedewerkers het land verlieten.