Volg een online initiatie Eerste hulp bij psychische problemen (EHBP)

Tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg besteden we extra aandacht aan zorg voor elkaar. Sociale steun helpt om weerbaar te blijven, milde klachten op te vangen, erger te voorkomen en herstel te bevorderen. Iedereen kan helpen, ook jij. Wij helpen je graag op weg.

Volg een online initiatie Eerste hulp bij psychische problemen (EHBP)

In een gratis online sessie in kleine groep en onder begeleiding van lesgevers EHBP maak je kennis met het EHBP-actieplan. Je leert hoe je kan herkennen dat iemand het moeilijk heeft, en het effect van echt te luisteren naar elkaar. Alsook hoe je kan voorkomen dat je zelf over je grenzen gaat. 

De online sessie duurt 90 minuten en richt zich op (jong)volwassenen om andere (jong)volwassenen te helpen:

  • Vrij 1 oktober 15u30-17u00

  • Zat 2 oktober 10u00-11u30

  • Ma 4 oktober 09u30-11u00

  • Di 5 oktober 09u30-11u00

  • Di 5 oktober 20u00-21u30

  • Woe 6 oktober 20u00-21u30

  • Do 7 oktober 09u30-11u00

  • Do 7 oktober 13u00-14u30

  • Do 7 oktober 15u30-17u00

  • Vrij 8 oktober 15u30-17u00

  • Zat 9 oktober 10u00-11u30

De gratis online initiaties zijn inmiddels voorbij. Kon je er niet bij zijn? Of heb je interesse om meer te leren? Bekijk hier onze fysieke opleidingen.

Download de Houvast-app

De gratis Houvast-app biedt je altijd en overal houvast met actiegerichte tips & concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan. Je leert signalen herkennen die aangeven dat iemand het moeilijk heeft, hoe je een steunend gesprek aanbiedt, tips om iemand bij te staan en te begeleiden naar gepaste hulp, …. Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom reiken we tips en tools aan zoals een zelfzorgplan, een dagboek, me-time ... om je eigen welzijn te versterken. Daarnaast geeft onze app ook houvast wanneer je zelf een schokkende gebeurtenis meemaakte.

(deze links werken enkel op mobiele toestellen)

Het boek, Luister! Eerste hulp bij psychische problemen

Dit boek is onze richtlijn om mensen sterker te maken in het bieden van eerste hulp bij psychische problemen. De richtlijnen in dit handboek worden in de app ‘Houvast’ aangeboden in korte, duidelijke en toegankelijke vorm. Niet alles van het boek kan worden opgenomen in de app.

Het boek Luister! is samengesteld met een sterke groep partners in de geestelijke gezondheidszorg én wetenschappelijk onderbouwd.

Bestel online

Opleiding Eerste hulp bij psychische problemen

In deze opleiding leer je vooral de tips en richtlijnen toepassen in oefeningen, versterk je inzichten in groepsgesprekken en zoek je je eigen sterktes, houding en woorden om anderen te helpen. Je leert je zelfzorgplan gebruiken en ook je grenzen aangeven. Je kan dit doen in een veilige oefenomgeving onder begeleiding van onze lesgevers ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. In de opleiding ga je aan de slag met de informatie uit het boek Luister! en dus ook uit de Houvast-app. 

Deze opleidingen worden in het najaar van 2021 opnieuw ingepland.

Meer info