Beer Brecht leert kleuters eerste hulp

Vandaag lanceerden we in het bijzijn van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en heel wat nieuwsgierige kleuters een lespakket ‘eerste hulp voor kleuters’. In het pakket zitten zes kijk- en voorleesboekjes over specifieke thema’s uit de eerstehulpverlening. Kleuterjuffen en -meesters kunnen met de boekjes aan de slag zodat de kinderen leren wat te doen bij een brandwonde, bloedneus of huidwonde. 

Lespakket voor kleuters én leerkrachten

Het lespakket bestaat uit zes thema’s: Eerstehulpmateriaal, Je eigen veiligheid, Huidwonden, Brandwonden, Bloedneuzen en Vergiftiging. Elk boekje draait rond één thema. De centrale figuur in het lespakket is beer Brecht, een hulpverlener die de kleuters de kneepjes van het vak leert. Bij elk verhaal hoort ook een Kamishibai, een klein 'verteltheater' én populaire leermethode in het kleuteronderwijs.

Het lespakket bevat een handleiding die uitlegt hoe leerkrachten met het eerstehulpthema aan de slag kunnen in de klas. Bovendien bieden we vanaf maart 2019 specifieke 'Train the trainer'-opleidingen aan waar leerkrachten kennismaken met de verschillende didactische mogelijkheden om het thema bij de kleuters aan te brengen. Tegelijkertijd krijgen ze zelf ook nog een opfrissing van een aantal eerstehulpvaardigheden.

SCHRIJF JE IN VOOR DEZE TRAIN THE TRAINER-OPLEIDING

Jong geleerd is oud gedaan

Uit onderzoek van het Centre for Evidence Based Practice (CEBaP), het onderzoekscentrum van Rode Kruis-Vlaanderen, blijkt dat we de vaardigheden van onze kleuters niet mogen onderschatten. CEBaP formuleerde een leerlijn eerste hulp, waarin per leeftijd aangegeven wordt welke materie op welke leeftijd aangeleerd kan worden. Met de vaardigheden die het lespakket behandelt, wordt in de eerste plaats een helpende attitude aangeleerd. Want als de statistieken ons leren dat minder dan 20% van de volwassen omstaanders eerste hulp biedt bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis, dan is het belangrijk om te investeren in zelfredzaamheid. Hoe vroeger kinderen eerste hulp kunnen leren, hoe lager de drempel wordt om ook daadwerkelijk hulp te bieden.

Elke jongere die het secundair onderwijs verlaat moet in staat zijn om levens te redden, om te kunnen reanimeren. Hoe vroeger kinderen eerste hulp aanleren, hoe lager de drempel wordt om daadwerkelijk hulp te roepen en te bieden. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom dat het goed is dat Rode Kruis-Vlaanderen aangepast lesmateriaal heeft ontwikkeld waar kleuterleiders mee aan de slag kunnen.

Hilde Crevits

Vlaams minister van Onderwijs

De kijk- en voorleesboekjes (€14,95 per boekje) zijn te vinden in de boekhandel of via bol.com. De Kamishibaiprenten (€29,95 per stuk) zijn te koop via onze webshop en bij Clavis, en ook de handleiding voor onderwijzers (€15) is te koop op de webshop.

Koop de boekjes nu online