"Bij DSI maak ik het verschil voor mensen"

Maurice Dommicent is 58 jaar en politiecommissaris op rust. In 2016 stelde hij zich kandidaat voor een opleiding als DSI-vrijwilliger en sinds 1 februari '17 is hij ook effectief behandelaar bij Dringende Sociale Interventie. Behandelaar, DSI? Hoor je het donderen in Keulen? Lees dan snel verder!

DSI staat voor Dringende Sociale Interventie, een discipline binnen Rode Kruis-Vlaanderen met twee grote opdrachten:

  • Rampenbeschikbaarheid voor het Rode Kruis. Dat wil zeggen dat DSI preventief aanwezig is op erg verschillende evenementen zoals de zomerfestivals of opgeroepen wordt bij rampen zoals de aanslagen van 22 maart.

  • Daarnaast staat DSI ook in voor de administratieve ondersteuning bij grote evenementen. Dit houdt in dat de vrijwilligers ervoor zorgen dat de databank van slachtoffers wordt aangevuld, dat er steeds patiëntenfiches aanwezig zijn, .... Dat is de job van de behandelaar binnen DSI. Maar er is ook een sociaal luik verbonden aan de job. Naar elk evenement of bij alarmering gaan er socia’s mee. Dat zijn maatschappelijk werkers, psychologen, … die mensen (en ook hulpverleners) die het emotioneel moeilijk hebben, opvangen. Ze begeleiden hen, hebben goede gesprekken met hen, ze loodsen emotioneel getroffenen door een moeilijke periode.

Nu we weten waarvoor DSI staat en wat het inhoudt, willen we ook graag weten wat het doel is van DSI.

Het doel van DSI is het zorgen voor niet-slachtoffers. Bij grote rampen gaat de aandacht vooral naar de slachtoffers en de fysiek gekwetsten, maar voor de emotioneel getroffenen is er vaak geen opvang voorzien. Het is net die opvang waar wij voor instaan. DSI is nodig om deze mensen te ondersteunen en de eerste schok op te vangen. Hulpverleners houden zich bezig met gewonden, politie met daders en DSI zorgt met die grote groep anderen. We betekenen echt iets voor de mensen die het nodig hebben.

En jij Maurice, ben jij een behandelaar of een socia?

Omdat ik vroeger bij de Politie werkte, is mijn administratieve kant heel sterk. Het werd dus al snel duidelijk dat ik een behandelaar was. Dat houdt in dat ik de praktische zaken op de hulppost organiseer: het registreren van patiënten in de databank van de hulpdienst, zorgen dat er fiches liggen, het logboek invullen, algemene ondersteuning en hulp bieden.

Is er op elke evenement een behandelaar, zoals jij aanwezig? Of hangt jullie inzet af de situatie?

De inzet wordt per ramp of evenement en per provincie beoordeeld. Op een festival zoals bijvoorbeeld Summerfestival werkten we in vier shiften en werden telkens 5 vrijwilligers van DSI (1 leidinggevende, 1 coördinator, 2 behandelaars en 1 socia) ingezet.

Soms worden er echter alleen behandelaars op pad gestuurd, soms zijn er alleen socia’s aanwezig. Dat hangt steeds af de inschatting, risicoanalyse en omvang van het evenement/ramp. Natuurlijk kan er op het moment zelf ook steeds opgeschaald worden.

Hoeveel DSI’ers worden er gemiddeld per festival ingezet?

Bij een festival als Rock Werchter is er natuurlijk een hele grote inzet. Bij een event van twee dagen zoals Summerfestival in Antwerpen, worden er vijf mensen in twee shiften ingezet. Zo waren we ook aanwezig op Graspop, Reverze, Summerfest, Antwerp 10 Miles, Back to the nineties, Rock Werchter, …

Hoe werken jullie als DSI-vrijwilligers samen met de andere vrijwilligers op de preventieve hulppost?

DSI-vrijwilligers zijn de eerste schakel die mensen tegenkomen op een hulppost aangezien ze opgevangen worden aan de IN- / OUT -balie. We werken aan deze balie intensief samen met leden van de hulpdienst. DSI voert de administratieve taken uit: registreren van mensen die de hulppost binnenkomen en van de mensen die de hulppost verlaten zodat we steeds weten wie zich waar bevindt. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer vrienden op zoek zijn naar iemand die ze al een tijdje missen. In dit geval kan onze socia een rol spelen bij het geruststellen van de vriendengroep en bij het zoeken van degene die gemist wordt.

De medische triage van mensen die zich aanbieden op de hulppost wordt uitgevoerd door een lid van de hulpdienst. Deze vrijwilliger zorgt ervoor dat een slachtoffer zo snel mogelijk de juiste zorgen krijgt. 

Is er een interventie die je nooit meer zal vergeten?

Omdat ik nog maar sinds februari vrijwilliger ben, heb ik nog maar één tussenkomst gehad. Maar dat was meteen een emotioneel moeilijke omdat er kinderen bij betrokken waren. Het ging over een tussenkomst op een school in Heist-op-den-Berg. Een moeder van drie kinderen was vermoord door haar nieuwe vriend en het CLB (Centrum Voor Leerlingenbegeleiding) had om bijstand gevraagd. We zijn toen met 3 DSI'ers naar de school getrokken. Een coördinator, een socia en ik, een behandelaar.

De coördinator is als eerste naar de school gegaan en sprak met de directie de aanpak af. De dag erna gingen de coördinator, socia en de behandelaar samen ter plekke om info en advies te geven. De socia had een stille ruimte voor de kinderen ter beschikking, terwijl de behandelaar en de coördinator mee in de lerarenkamer zaten. Na de lesuren vatten we ook post aan de schoolpoort, mét onze herkenbare vesten aan, zodat ook ouders ons konden aanspreken.

Je doet ook nog heel wat ander vrijwilligerswerk, maar wat maakt Rode Kruis zo speciaal?

Bij het Rode Kruis maak je écht het verschil voor mensen. Je geeft mensen die het emotioneel moeilijk hebben rust en een gevoel van veiligheid. Er wordt bovendien ook ingezet op zelfredzaamheid en dat vind ik fijn. We helpen mensen, maar we gaan eerst kijken of ze zichzelf niet kunnen helpen.

Wat vind je zo leuk aan DSI'er zijn?

Van de job word je zelf veel sterker en je krijgt er heel wat voor terug. De waardering die je krijgt is onbetaalbaar. Het is erg fijn om te zien hoe sommige mensen terug op hun pootjes terechtkomen na jouw hulp.

Verder vind ik het heel fijn dat je als DSI-vrijwilliger ook de nodige begeleiding krijgt. Er is steeds een duidelijke briefing en debriefing en na een interventie krijg je standaard een telefoontje om te horen of alles goed met je gaat.