Coronacrisis heeft grote impact op zorgverleners
Uit de ‘POWER TO CARE’-enquête van Sciensano blijkt dat zorgverleners een grote impact op persoonlijk, professioneel en lichamelijk vlak ondervinden door de coronacrisis. Ons Centrum voor Evidence-Based Practice onderzocht welke elementen bijdragen tot het mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis. Op deze manier willen we bijdragen aan de ontwikkeling van onder andere preventie- en sensibiliseringcampagnes. De resultaten van hun literatuurstudie verschenen in PLOS ONE.
In de analyse van Sciensano blijkt duidelijk dat de nood aan ondersteuning hoog is. Uiteraard worden wij hoofdzakelijk ingezet voor het bieden van logistieke ondersteuning aan onder andere woonzorgcentra, triageposten en testdorpen maar we willen méér doen. Daarom gingen we op zoek naar wetenschappelijk bewijs over elementen die het mentaal welzijn van zorgverleners beïnvloeden tijdens de uitbraak van coronavirussen. Die bevindingen willen we voorleggen aan beleidsmakers en leidinggevenden zodat ze weten op welke manier zorgverleners optimaal kunnen ondersteund worden.
Angst als oorzaak van mentale onrust
Uit onderzoek blijkt dat vooral het regelmatig in contact komen met coronapatiënten en vrees voor besmetting risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van post-traumatische stress, depressie, rusteloosheid en slaapproblemen. Bovendien hebben zorgverleners die in quarantaine geplaatst worden een verhoogde kans op acute en post-traumatische stress, woede en depressie.
Werkgever speelt belangrijke rol
Meer dan de helft van de zorgverleners gaf in de bevraging aan zeker of waarschijnlijk nood te hebben aan steun van zijn leidinggevende.
Ook uit onze studie blijkt dat werkgevers een zeer belangrijke rol spelen in het mentaal welzijn van zorgverleners. Wanneer medewerkers zich gesteund voelen door hun leidinggevenden en collega’s, zullen ze beter met de pandemische situatie kunnen omgaan en lopen ze minder kans op de ontwikkeling van mentale problemen. Duidelijke communicatie en voorzorgsmaatregelen door de werkgever staan hierin centraal.
Nena Testelmans
Woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen
Concreet betekent dit het bewerkstelligen van een veilige en efficiënte werkomgeving met aandacht voor zowel de individuele medewerker als de band tussen collega’s waarin ruimte is voor gesprek. Als zorgverleners voelen dat ze de situatie onder controle hebben, geloven in zichzelf en in hun eigen capaciteiten, zal hun mentaal welzijn hier de vruchten van plukken en kunnen ze de situatie langer volhouden.
Niet alleen collega’s maar ook vrienden en familie spelen een belangrijke rol. Praten over gevoelens en ook humor kunnen het risico op stressklachten verminderen.
Eerste Hulp bij Psychische Problemen
Maar hoe ga je zo’n gesprek aan? Wat doe je als je merkt dat iemand het moeilijk heeft in je omgeving? Met onze gratis app ‘Houvast’ bieden we handvaten om anderen te helpen. De app geeft concrete tips hoe jij emotionele ondersteuning kan bieden en tegelijkertijd ook voor jezelf kan blijven zorgen. De app biedt houvast aan iedereen die familie, collega’s, patiënten wil steunen, ook jij als zorgverlener’.