Coronapatiënten naar het ziekenhuis vervoeren? Rode Kruisvrijwilligers zorgen voor ondersteuning

Corona overheerst ons land momenteel. Gisteren klonk er om 20 uur nog een luid applaus voor ‘helden van de zorg’. Daarbij horen ook onze eigen Rode Kruisvrijwilligers, want de FOD Volksgezondheid schakelt ons in om patiënten die mogelijk met COVID-19 besmet zijn over te brengen naar het ziekenhuis. Marc Demetser, afdelingsverantwoordelijke hulpdienst Rode Kruis-Roosdaal staat, samen met zijn adjuncten, dag en nacht klaar want  “we staan 24/7 paraat”, klinkt het.

“We willen de 112 ontlasten, daarom schakelt het Rode Kruis zijn ziekenwagens in”, zegt Marc. Hij heeft als afdelingsverantwoordelijke de taak om alles in goede banen te leiden. Gelukkig kan hij ook rekenen op zijn provinciale coördinator, zodat alles vlot verloopt.  

Bewust van de risico's

Je inzetten voor het ziekenvervoer van coronapatiënten is niet zonder gevaar. Toch was er grote respons toen Marc een oproep deed in zijn afdeling.

Wie bang is om besmet te geraken, staat niet op de lijst als beschikbaar. Onze vrijwilligers zijn zich bewust van de risico’s, maar ze willen mensen in nood ook graag helpen. Dan is de keuze snel gemaakt!

Marc Demetser

Afdelingsverantwoordelijke hulpdienst Rode Kruis-Roosdaal

"Ik deed een oproep naar mijn vrijwilligers met als vraag: “Wie is in goede gezondheid en wil graag helpen? Laat me dan iets weten.” De respons was enorm en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik kijk er ook op toe dat enkel gezonde vrijwilligers op de baan worden gestuurd.”

“Voorkomen is beter dan genezen”, zegt Marc. Daarom vindt hij het heel belangrijk dat zijn vrijwilligers volledig omhuld zijn in hun persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo houden ze het risico op een besmetting zo klein mogelijk. “Dat gaat van een isolatieschorten, handschoenen, mondmaskers, veiligheidsbrillen tot alcoholgels. Wanneer onze vrijwilligers op de baan gestuurd worden, hebben ze hun beschermingskledij al aan en krijgt de patiënt bij aankomst ook meteen een mondmasker opgezet. Zodat er zeker niets kan worden overgedragen. Ik stuur niemand de baan op zonder zijn persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Het zit in de familie

Zowel zijn vrouw en twee dochters als zijn schoonzoon zijn vrijwilliger bij Rode Kruis-Roosdaal. Marc en zijn familie leven voor het Rode Kruis. “We steunen elkaar waar nodig en spreken elkaar moed in. Alle Rode Kruisvrijwilligers die zich inzetten voor het ziekenvervoer motiveren elkaar enorm. Dat is nu méér dan ooit nodig. Je kan ons vergelijken met één groot gezin: we sturen berichtjes, helpen elkaar, we maken zelfs eten voor elkaar. Het zit ‘m in die kleine dingen!”

Zelf helpen in tijden van corona?

Word crisisvrijwilliger