Situatie van vluchtelingen aan Griekse grens is onacceptabel
De recente toename van migranten en vluchtelingen die de grens tussen Turkije en Griekenland proberen over te steken, leidt tot schrijnende situaties. We zijn diep verontrust over de duizenden mensen, waaronder veel kinderen, die zich genoodzaakt zien buiten te slapen in barre omstandigheden, zonder de nodige toegang tot basisvoorzieningen zoals eten of medische gezondheidszorg.
Deze nieuwe crisissituatie komt bovenop het feit dat tienduizenden mensen nu reeds in onaanvaardbare omstandigheden verblijven in de overbevolkte opvangkampen op de Griekse eilanden. Aanvankelijk waren deze kampen voorzien op 5.400 mensen, maar momenteel verblijven er meer dan 41.000 migranten, waaronder 1/3e kinderen, het merendeel onder de 12 jaar. Het kamp in Lesbos bijvoorbeeld heeft een capaciteit van 2.200 plaatsen maar vangt ondertussen 18.000 mensen op. Er is amper toegang tot verwarming, elektriciteit of warm water. Ondanks de inzet van medische hulpverleners kunnen velen geen beroep doen op een dokter omdat er gewoon te weinig personeel is om iedereen te verzorgen.
De voorbije dagen zien we frustraties oplopen en het geweld tegenover migranten toenemen. Er bereiken ons verhalen dat hulpverleners worden aangevallen, boten met migranten verhinderd worden aan te meren en bussen die mensen naar de opvangkampen brengen, worden tegengehouden. Dit is ontoelaatbaar.
Iedereen heeft recht op humanitaire hulp en basisvoorzieningen zoals medische hulp. Dit is vooral voor kinderen en andere kwetsbare groepen van immens belang. Het is onacceptabel dat gezinnen met kinderen hun leven moeten riskeren op zee of te maken krijgen met traangas en geweld.
Francesco Rocca
Directeur IFRC
Samen met de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanfederatie (IFRC) hameren we er dan ook op dat wanhopige mensen niet gebruikt mogen worden om druk uit te oefenen op overheden. EU-lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om mensen te beschermen en levens te redden.
Lees het volledige statement van de IFRC
Het Rode Kruis helpt ter plekke helpen
- Het Griekse Rode Kruis ontplooide 3 mobiele units in de buurt van de grens met Evros om eerste hulp en dringende medische zorgen toe te dienen.
- De Turkse Rode Halve Maan verdeelt noodgoederen zoals winterkleren, dekens, luiers, ... aan mensen die gestrand zijn aan de grens. Verder zetten ze ook mobiele hotspots op en voorzien ze plaatsen waar migranten en vluchtelingen hun telefoon kunnen opladen zodat ze het contact met hun achtergebleven familie kunnen behouden. 2 mobiele catering-wagens voorzien zoveel mogelijk mensen van een warme maaltijd.
- De IFRC blijft de asielzoekers in Griekenland en Turkije op structurele wijze met cash-grants waardoor ze dankzij een maandelijkse toelage kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Meer dan 1,7 miljoen mensen rekenen momenteel op deze steun.