Maak kennis met de Rode Kruis 'Donut Dollies'

5 juni 2020 = Donut Day. Het ideale moment om even stil te staan bij het belang van onze 'donut dollies' tijdens onder andere de Tweede Wereldoorlog. Deze vrouwelijke Rode Kruisvrijwilligers maakten vanaf 1942 onderdeel uit van de American Red Cross Clubmobile Service. Het mobiele team had als voornaamste taak om soldaten te voorzien van eten en entertainment maar misschien nog belangrijker was het feit dat ze zorgden voor een thuisgevoel aan het front. De eerste Clubmobiles trokken naar Engeland en Europa waar de vrouwelijke vrijwilligers na een tijdje de bijnaam 'donut dollies' kregen omdat ze vaak donuts maakten voor de soldaten.

Iedere Clubmobile was voorzien van een keuken met daarin een ingebouwde donutmaker en een kookvuur. De ene kant van de wagen kon geopend worden en van daaruit werd eten en drank geserveerd. De achterkant bestond dan weer uit lounge-gedeelte met zetels (die dienst konden doen als bedden), luidsprekers, vinyl platen, snoep en sigaretten.

Voor de landing in Normandië in 1944 werden maar liefst 100 vrachtwagens omgebouwd naar Clubmobiles. Om vrijwilliger te worden in zo'n Clubmobile moest je tussen de 25 en 35 jaar oud zijn en moest je hogere studies gedaan hebben. Ook tijdens de oorlog in Korea en Vietnam werden deze Clubmobiles nog ingezet.