920 plasmadonaties? Dat kan tellen!

Roland (70) kwam onlangs voor de 920e keer plasma geven in het donorcentrum in Gent. Hij kreeg hiervoor al verschillende bedankingen en hoopt binnenkort duizend donaties te halen. 

“Ik kom al meer dan 40 jaar plasma geven, en vandaag staat de teller op 920 donaties. Het is dankzij onze studenten - ik heb altijd studentenkamers verhuurd – dat ik plasma ben beginnen geven. Zij vertelden er vaak over en trokken me over de streep. En ik ben al die jaren enthousiast plasma blijven geven."

Bij mijn 500e donatie werd ik door het Rode Kruis uitgenodigd voor een hapje en een drankje in Brussel bij prinses Astrid. Zij was toen nog voorzitter van de organisatie en zette trouwe donoren geregeld in de bloemetjes. Een mooie vorm van erkenning! Enkele jaren geleden ben ik trouwens ook op het stadhuis uitgenodigd om me te bedanken voor alle steun. Dat zijn mooie ervaringen natuurlijk, maar uiteraard geef ik vooral plasma uit solidariteit met patiënten voor wie dit levensnoodzakelijk is.”

Vooraf afspraken vastleggen

“Hoe ik aan zoveel donaties kom? Vroeger mocht je nog wekelijks plasma geven, dan loopt het aantal natuurlijk meteen op. Tegenwoordig mag je pas na twee weken opnieuw doneren, maar dat houdt mij niet tegen om te blijven komen. Mijn gouden tip? Boek je afspraken op voorhand in, dan kan je niet anders dan je ernaar schikken en heb je geen excuus om niet langs te gaan. Mijn afspraken liggen al vast voor de komende 6 weken!

Ondertussen zit ik bijna aan de duizend keer plasma geven, dus wie weet welke beloning komt er dan aan? Ik doe alleszins mijn best om gezond te blijven zodat ik nog lang plasma mag geven!” (lacht).