UPDATE - Eerste hulp sinds 2012 bereikt Daraya, Syrië

UPDATA - woendag 1 juni 15:00

Drie weken nadat de toegang geweigerd werd om hulp te leveren in Daraya, is het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) er dan toch in geslaagd om de belegerde stad te bevoorraden met medisch materiaal. Deze namiddag kreeg het ICRC, samen met de Verenigde Naties en de Syrische Rode Halve Maan, voor het eerst sinds november 2012 toegang tot Daraya. 

Voorlopig kon enkel medische materiaal geleverd worden, maar de bewoners lijden zwaar onder voedselgebrek. 

 

Donderdag 12 mei 20:00

Het hulpkonvooi dat eerder vandaag wachtte op toestemming om Daraya in Syrië in te rijden, is de toegang geweigerd. Het ICRC, de Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn er dus niet in geslaagd om de belegerde stad te bevoorraden met hulpgoederen.

Ondanks alle goedkeuringen vooraf, mochten de 5 vrachtwagens de stad uiteindelijk toch niet in.

Donderdag 12 mei 17u

Vandaag staat het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan voor het eerst in 3,5 jaar klaar om hulpgoederen te leveren in de Syrische stad Daraya. Het hulpkonvooi van 5 vrachtwagens met onder andere babymelk, medicijnen, muskietennetten en schoolspullen, wacht momenteel om de belegerde stad binnen te rijden. Het konvooi biedt hulp voor zo'n 4.000 mensen.

Volgens de woordvoerder van het ICRC, Pawel Krzysiek, is dit alvast een eerste stap in de goede richting maar kan en mag het niet bij deze ene hulpactie blijven. Volgens de laatste berichten is de situatie in Daraya bijzonder schrijnend: 80 à 90% van de stad is zwaar beschadigd. Heel wat families leven in kelders van beschoten gebouwen en hebben geen toegang tot basisbehoeften. De hoop is dan ook groot dat het hulpkonvooi snel toegang krijgt tot de stad.

Eén kelder is ingericht als medische post. Er zijn vier dokters en drie verpleegsters aan het werk, maar zij kunnen weinig doen zonder het nodige medische materiaal. Heel wat kinderen lijden aan gezichts- en gehoorverlies door het gebrek aan licht en de bomexplosies

Er was ook een konvooi onder weg naar Al Houleh, maar dat moest terugkeren wegens luchtaanvallen en gevechten in het gebied. Het betrof het tweede hulpkonvooi voor de streek nadat op 22 maart een eerste keer hulp toegelaten werd. Meer dan 70.000 burgers leven er al sinds 2012 in belegerd gebied.