Ben jij een Facetoucher?

Heb je enig idee hoe vaak jij jouw gezicht aanraakt? Eens krabben in je baard, je bril rechtzetten en ondertussen even over je neus wrijven of gewoonweg je hoofd ondersteunen tijdens een gesprek ... je komt écht meer aan je gezicht dan je zelf denkt! Dankzij de FaceTouchers snap lens neem je makkelijk de proef op de som tijdens je volgende online meeting. Wedden dat je snel doorhebt dat jij een echte Facetoucher bent. En dat is geen goed nieuws in deze coronatijden, want iedere keer jij jouw gezicht aanraakt, vergroot de kans op een infectie.

Hoe gebruik je onze snap lens?

Heb je Snapchat? Dan vind je daar de FaceTouchers-filter terug om uit te proberen.
Wil je de filter gebruiken op je computer tijdens je eerstvolgene online les of meeting met de collega's? Volg dan onderstaande stappen:

  • Download de Snap Camera
  • Installeer de Snap Camera op je computer
  • Open het videocall-programma waarmee je online vergadert of lessen volgt (bv. Zoom, Skype, Teams, ...)
  • Pas je video-settings (instellingen) aan naar "Snap Camera".
  • Open Snap camera en zoek de filter "FaceTouchers" (by Bliss Content) om te gebruiken.

Wat zegt de wetenschap?

In het geval van het coronavirus wordt op dit moment verondersteld dat de meest voorkomende manier van overdracht via het inademen van besmette druppels gebeurt. Toch mag niet uitgesloten worden dat indirect contact ook voor de verspreiding van het virus kan zorgen. Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan te raken met je handen.

Het is niet makkelijk in te schatten hoeveel besmettingen er worden opgelopen door onrechtstreeks contact via bijvoorbeeld het aanraken van een besmet oppervlak en nadien in je ogen te wrijven. Dit is immers afhankelijk van verschillende factoren zoals het type oppervlak, hoe goed virussen hierop overleven, hoeveel viruspartikels op je hand zitten, hoelang het contact met je ogen is en hoe vatbaar jij bent voor dit virus.

Er zijn verschillende studies die via modellen een inschatting maken van de overdracht van pathogenen op oppervlakken en nadien, via de handen, naar een persoon. Een studie uit 2002 berekende dat pathogenen vooral overgedragen kunnen worden via niet-poreuze oppervlakken. En dat, wanneer je nadien je lip aanraakt, de ziekteverwekker in 30% van de gevallen wordt overgebracht. Een andere studie onderzocht de overdracht van het verkoudheidsvirus. Zij vonden dat, na het aanraken van een besmette deurklink, er wel tot 1.800 viruspartikels op je handen kunnen zitten. De vraag blijft natuurlijk of je via deze weg ook effectief ziek wordt. Een andere studie over hetzelfde verkoudheidsvirus toonde immers aan dat slechts 30% van de geïnfecteerden effectief verkouden werd.

Voorzichtigheid bij het interpreteren van zulke studies blijft dus altijd geboden. Toch zijn wetenschappers het erover eens dat respiratoire virussen kunnen overleven op verschillende oppervlakken en je handen voor een bepaalde termijn, dat aanraking kan zorgen voor overdracht van het virus en dat nadien aanraking van bijvoorbeeld mond, ogen of neus kan zorgen voor infectie. Daarom dat iedereen zo aandringt op het belang van goede handhygiëne en het ontsmetten van contactoppervlakken. Aan iedereen die zijn gezicht dus vaak aanraakt ... tijd om ermee te stoppen en geen Facetoucher te zijn!