Honderdtal vrijwilligers helpt AZ Sint-Maarten verhuizen
Op 15, 17 en 18 oktober verhuizen alle patiënten uit de drie ‘oude’ campussen van AZ Sint-Maarten naar het nieuwe ziekenhuis. Een nooit geziene verhuisoperatie in de Mechelse regio want op 3 dagen tijd verhuizen zo’n 300 patiënten. Voor de verhuis van al deze patiënten kan het ziekenhuis rekenen op de hulp van een honderdtal Rode Kruisvrijwilligers en tientallen voertuigen van het Rode Kruis en de politie.
Van bed naar bed
AZ Sint-Maarten kiest ervoor om patiënten door eenzelfde team van onze vrijwilligers van bed tot bed te laten verhuizen. Zo vermijden ze dat deze te vaak in een wachtrij moeten geplaatst worden voor overdracht aan andere teams. Dit verlaagt het aantal briefings en de bijhorende risico’s op fouten bij informatieoverdracht. Een team hoeft zo slechts eenmaal over de patiënt geïnformeerd te worden en kan gedurende het hele verhuistraject over de gezondheid waken.
Voor het vertrek gebeurt een medische check. Pas wanneer een arts zijn akkoord geeft, wordt een patiënt verhuisd. Onze vrijwilligers werken met een track and trace systeem waardoor men op elk moment weet waar een patiënt zich bevindt. Elke patiënt draagt een identificatiebandje dat op vier momenten gescand wordt: op de kamer in het oude ziekenhuis, bij het binnengaan van de ziekenwagen, bij aankomst in de ingang van het nieuwe ziekenhuis én op de kamer in het nieuwe ziekenhuis. Eénmaal op de kamer volgt er opnieuw een medische check en wordt een sms verstuurt naar maximum twee familieleden of vertrouwenspersonen van de patiënt.
Permanente monitoring
Een coördinatiecel staat in voor de algemene opvolging van de verhuis. Zij krijgt informatie vanuit drie commandocellen: ‘verhuis patiënten’, ‘ICT & infrastructuur, verhuis uitrusting en inrichting’ en ‘zorg en dienstverlening na inhuizing’. Zij krijgen elk probleem gesignaleerd en coördineren de oplossing.
De commandocel ‘verhuis patiënten’ werkt vanuit twee van onze commandowagens en bestaat uit verantwoordelijken van AZ Sint-Maarten, de politie en Rode Kruis-Vlaanderen en staat permanent in contact met de ‘verhuizers’ op het terrein. Ze coördineert o.a. de verhuisbewegingen zodat transporttijd tot een minimum beperkt wordt. Dezelfde cel onderneemt actie wanneer er eventuele problemen zouden optreden.
Facts & figures
- Tijdens de verhuis zijn zowel vrijwilligers van onze Hulpdienst als van DSI (Dringende Sociale Interventie) aanwezig.Ook onze MUG team levert bijstand tijdens het vervoer wanneer noodzakelijk.
- Op dag 1 van de verhuis helpen maar liefst 130 vrijwilligers helpen, op dag twee zijn dat er nog 86 en op dag drie staan 72 vrijwilligers paraat om alles in goede banen te leiden.
- Dagelijks worden er ook verschillende Rode Kruisvoertuigen ingezet waaronder
- ziekenwagens
- minibussen
- rolwagenvervoer
- interventievoertuigen
- MUG voertuig
- commandowagens
- dienstvoertuig voor Team Logistiek
- dienstvoortuig voor het technische team