Idlib (Syrië) - Als toestand verslechtert, zal wanhoop omslaan naar grotere ellende

Het geweld in Idlib, Syrië, lijkt een nieuw hoogtepunt te bereiken. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vreest dan ook dat de wanhoop die nu al leeft bij miljoenen burgers zal omslaan in nog grotere ellende en de humanitaire crisis opnieuw zal opflakkeren.

Momenteel leven er 2,5 miljoen mensen in de omgeving van Idlib. Voor de oorlog woonden er maar 1,5 miljoen mensen. Van die 2,5 miljoen inwoners is minstens de helft al één keer of meerdere keren moeten vluchten. Veel mensen leven er dus in geïmproviseerde kampen, waar de toegang tot basisvoorzieningen ontoereikend is. De levensomstandigheden zijn er erg moeilijk. (Laura De Grève, internationaal humanitair recht Rode Kruis-Vlaanderen)

Het geweld kostte afgelopen jaren niet alleen het leven aan veel burgers en hulpverleners, het bracht ook zware schade toe aan de ziekenhuizen in de omgeving. Indien de situatie opnieuw escaleert zullen zij het dus extra zwaar hebben om de instroom aan slachtoffers op te vangen. Het ICRC roept alle betrokken partijen dan ook op om het internationaal humanitair recht niet te schenden en burgers en levensnoodzakelijke infrastructuur zoals ziekenhuizen, watersystemen, ... te sparen. Verder vraagt het Rode Kruis ook toegang tot het conflictgebied om humanitaire hulp te bieden.

Momenteel hebben we geen toegang maar we staan klaar als die toestemming toch wordt verleend door de strijdende partijen. De Syrische Rode Halve Maan, onze zusterorganisatie, is nog wel actief in het gebied maar ook hun middelen zijn ontoereikend. (Laura De Grève, internationaal humanitair recht Rode Kruis-Vlaanderen)

De impact van het geweld in cijfers

  • Van de 28 ziekenhuizen in de buurt zijn er 8 volledig buiten gebruik omwille van eerder geweld. De schade aan één ziekenhuis - Kafr Nobol - berooft zo'n half miljoen mensen van levensnoodzakelijke medische hulp.
  • Naar schatting hebben afgelopen 8 maanden 600.000 tot 800.000 mensen hun huis noodgedwongen moeten achterlaten.
  • 60% van alle watervoorzieningen in Idlib werken niet meer of moet het doen met een beperkte capaciteit.
  • Generatoren zijn de enige bron van elektriciteit in de regio. De beperkte voorraad aan brandstof maakt het moeilijk voor ziekenhuizen en waterpompen om naar behoren te functioneren.