Jaaroverzicht 2019

Het nieuwe jaar is net gestart maar dat belet ons niet om nog even terug te blikken op het voorbije jaar. Een jaar waarin de wereld opnieuw opgeschrikt werd door een aantal natuurrampen, mensen op de vlucht sloegen voor aanslepende conflicten, ...  

Gelukkig mochten we ook in 2019 rekenen op de nodige hulp. Niet alleen dankzij onze 13.051 vrijwilligers maar ook dankzij jou!  Kijk maar even mee naar hoe we samen hielpen helpen.

1. Levensreddende reclame

Begin dit jaar zorgden we voor een primeur in televisieland en lanceerden we het eerste levensreddende reclameblok. Tijdens het reclameblok van Topdokters op Vier toonden Timmy en Vicky je enkele weken eerstehulptechnieken om toe te passen in verschillende hachelijke situaties. Nooit eerder was een reclameblok zo zinvol (én grappig   ;-))

Je vindt alle filmpjes terug op ons YouTube-kanaal.

2. Opening nieuwe noodopvangcentra

In 2019 kondigden we de opening aan van maar liefst 6 noodopvangcentra, goed voor zo'n 1.202 nieuwe opvangplaatsen. Zo opende een tijdelijk opvangcentrum in Mechelen, Leopoldsburg en Mesen en wordt er volop gewerkt aan centra in Bilzen, Bekkevoort en Beveren.

3. Afschaffing maximumleeftijd voor donoren

Begin februari was er goed nieuws voor onze donoren: wie ouder is dan 71 mocht vanaf dan bloed, plasma of bloedplaatjes blijven geven. Tot nu dan liet de wet dit niet toe maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block schafte de maximumleeftijd voor donoren af. Hierdoor moeten 8.000 gekende donoren de komende 5 jaar niet stoppen met doneren. 

4. Natuurgeweld richt ravage aan

Ook dit jaar sloeg het noodlot een aantal keer toe in het buitenland na natuurgeweld. In maart liet cycloon Idai een spoor van vernieling achter in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Er vielen honderden doden, duizenden woningen werden vernield. De ravage was er zo groot de impact maanden na de doortocht van de cycloon nog steeds zwaar doorweegt op het dagelijkse leven van de slachtoffers.

In juli werd Zuidoost-Azië bijvoorbeeld zwaar getroffen door overstromingen. Het was vooral de hevige moesson die in Bangladesh voor problemen zorgde. De laaggelegen gebieden raakten er door deze regenbuien volledig overstroomd en werden meer dan 15 regio's getroffen. Meer dan 10.000 gezinnen hadden nood aan humanitaire hulp. In Nepal eisten overstromingen en landverschuivingen meer dan 70 levens en bijna 9.000 gezinnen moesten hun woonplaats ontvluchten. 

Ook Albanië werd dit jaar niet gespaard: eind november werd het lang opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in 30 jaar. Verschillende mensen kwamen om het leven, honderden anderen raakten gewond en duizenden mensen werden van de ene op de andere dag dakloos. 

Meteen na al dit natuurgeweld kwamen Rode Kruisvrijwilligers en -medewerkers in actie. Zij boden eerste hulp, psychosociale hulp en deelden eten, water, dekens en hygiënekits uit.

5. Roeselare en Sint-Niklaas krijgen eigen donorcentrum

Vrijdag 4 oktober openden we een nieuw donorcentrum in Roeselare. Het is het twaalfde donorcentrum dat we in Vlaanderen opstarten. Het centrum ligt op het einde van de Ooststraat, een bruisende winkel-wandelstraat vlakbij het station van Roeselare. Bovendien is het donorcentrum vlot bereikbaar via de fietsroute Beveren-Rumbeke. 

In Sint-Niklaas vind je sinds 15 november een donorcentrum terug.  Ook hier is het nieuwe centrum bijzonder toegankelijk: het ligt vlak aan het station en wie met de auto komt, kan op zo'n 300 meter van het centrum parkeren.

De opening van deze nieuwe donorcentra kadert in de inspanning die onze organisatie levert om aan de stijgende vraag naar plasma te voldoen. Ten eerste is bloedplasma erg belangrijk voor patiënten die een ernstige bloeding hebben gehad. Daarnaast is plasma een belangrijke basis voor medicatie die onder andere mensen met immuunziektes of stollingsstoornissen helpt genezen. De federale overheid vraagt alle bloedinstellingen dan ook om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen, om zo op termijn zelfvoorzienend te worden en dus niet afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarom optimaliseren we de bestaande donorcentra, door o.a. het aantal afnamebedden voor plasma en de openingsuren uit te breiden, en openen we nieuwe centra op locaties die vlot bereikbaar zijn én waar veel voorbijgangers passeren.

6. Gratis app eerste hulp

Op 1 april - en dat is geen grap - lanceerden we onze gratis app 'Eerste hulp - Rode Kruis'. Sindsdien is er geen enkele reden meer om onze eerstehulptips niét op zak te hebben zodat je meteen hulp kan bieden in vaak voorkomende situaties. Volgde je ooit al een eerstehulpopleiding? Dan is de app (beschikbaar voor iPhone en Android smartphones) een handig geheugensteuntje om zeker te zijn dat je op de juiste manier handelt.

Wist je trouwens dat ondertussen al meer dan 100.000 mensen de gratis app op hun smartphone hebben staan? 

7. Stickeractie breekt opnieuw records

Afgelopen jaar zorgden onze vrijwilligers opnieuw voor een record want er werden maar liefst 661.000 stickers verkocht! Dat zijn er zo'n 11.000 meer dan in het recordjaar 2017. De omstandigheden waren een pak minder zonnig dan in 2018, maar dat lieten onze ijverige verkopers niet aan hun hart komen. Ook het populaire Playmobilfiguurtje dat de sticker sierde, zorgde er mee voor dat er zoveel stickers over de toonbank - of liever voor de autoruit - gingen. 

De 5 euro voor een Rode Kruissticker, voor heel wat mensen een kleine moeite, betekent voor onze 241 lokale Rode Kruisafdelingen en hun vrijwilligers een wereld van verschil. Want met die 5 euro per verkochte sticker, in totaal goed voor zo’n 3.305.000 euro, kopen zij verzorgingsmateriaal, reanimatiepoppen, AED-toestellen en zelfs ziekenwagens aan om in ieders buurt te helpen helpen.

8. Zomerhelden stelen de show

Iedereen die afgelopen zomer iets voor ons deed, hoe groot of hoe klein ook, werd omgetoverd tot een Zomerheld. En die Zomerhelden zorgden ervoor dat iedereen in Vlaanderen kon genieten van een fijne, zorgeloze zomer. Wist je trouwens dat we tegen het einde van de zomermaanden konden rekenen op 61.127 Zomerhelden die hielpen op festivals, tijdens onze Aangepaste Vakanties, op Vakantiekampen, ... Zo sloten wij de zomer af met een héél warm gevoel!

9. Eerste hulp bij psychische problemen? Luister!

In november brachten we het handboek 'Luister! Eerste hulp bij psychische problemen' uit. Het handboek komt van pas voor iedereen die iemand wil helpen die het psychisch moeilijk heeft. Hoe kan je iemand helpen die gestresseerd, angstig of depressief overkomt. Hoe ga je om met iemand die misschien een verslaving ontwikkelt of iemand die aan zelfmoord denkt? Wat als iemand het moeilijk lijkt te hebben, maar je niet goed weet wat er aan de hand is? Wat kan je dan zeggen of doen? In dit boek vind je onder andere handvaten en tips om iemand die het psychisch moeilijk heeft te helpen, krijg je een overzicht van signalen waaraan je kan herkennen of iemand psychologische problemen ondervindt en vind je een crisisplan terug om iemand te helpen die overweldigd wordt door ernstige psychische problemen.

Leuk wist-je-datje: de basis van dit handboek werd volledig gevormd door wetenschappelijk onderzoek!

10. 70 jaar ... maar nog steeds niet pensioengerechtigd

Naar aanleiding van de 70e verjaardag van de Verdragen van Genève op 12 augustus lieten we, in samenwerking met Croix-Rouge de Belgique communauté francophone, een bevraging uitvoeren bij 1066 Belgen. In de bevraging werd gepeild naar de mening van de Belg over verschillende aspecten van gewapende conflicten: het gedrag van strijders, foltering, gezondheidszorg in conflictgebieden en kennis over het internationaal humanitair recht (IHR).

Enkele opvallende cijfers:

  • 1 Belg op 3 denkt dus dat het feit dat men aanvallen uitvoert in dichtbevolkte gebieden met burgerslachtoffers tot gevolg onderdeel is van oorlog;
  • Positiever is dat 84% van de Belgen vindt dat strijders alleen vijandige strijders mogen aanvallen en burgers zoveel mogelijk moeten sparen als ze de vijand aanvallen en verzwakken;
  • 79% van de Belgen is van mening dat het verkeerd is om de burgerbevolking te beroven van voedsel, water en medicijnen met als doel de vijand te verzwakken;
  • 74% van de Belgen vindt foltering ongepast, ook in tijden van oorlog. Wel denkt 19% van de Belgen dat een gevangen genomen ‘vijand’ gefolterd mag worden om informatie te verkrijgen.

We besloten uit deze resultaten dat de meerderheid van de Belgen (en in sommige gevallen zelfs meer) het concept menselijkheid in gewapende conflicten hoog in het vaandel draagt. Toch bleek uit de bevraging dat er een soort fatalisme heerst onder de Belgische bevolking. Dit werd duidelijk doordat sommigen onder ons stellen dat bepaalde daden tijdens een oorlog zouden moeten kunnen daar waar deze wel degelijk worden verboden door het IHR.

11. Wie is de grootste oorlogsmisdadiger in Game of Thrones?

Een team van toegewijde vrijwilligers van het Australische Rode Kruis én Game of Thrones-fans bekeken alle seizoenen van de serie en telde maar liefst 103 schendingen van het internationaal humanitair recht (IHR) tijdens alle afleveringen. Via deze analyse vroegen we aandacht voor deze belangrijke regels in landen waar geen oorlog woedt. Het IHR beschermt personen die niet (langer) deelnemen aan de vijandelijkheden en beperkt of verbiedt bepaalde middelen en methoden van oorlogsvoering. De regels liggen verankerd in de verdragen van Genève van 1949.

Ohja, we zouden het bijna vergeten ... maar Mother of Dragons, Daenerys Targaryen, is de op één na grootste oorlogsmisdadiger in Game of Thrones. Met haar 15 oorlogsmisdaden komt ze vlak na Ramsay Bolton, ‘de bewaker van het noorden’, voor wie de teller op 17 staat. Op de derde plaats staat Ramsay Boltons vader, Roose Bolton. Papa Bolton is goed voor ook nog eens 8 schendingen van het internationaal humanitair recht (IHR).