Jemen: geen toegang tot veilig water voor 2,5 miljoen mensen

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vraagt met aandrang om de grenzen van Jemen wél open te houden voor humanitaire hulp. Momenteel raakt niemand nog in of uit Jemen, ook niet via de lucht of de zee. Een Rode Kruislading vol chloortabletten om cholera te vermijden, kreeg geen toelating om de grens in het noorden van Jemen over te steken. En dat terwijl er nu reeds 900.000 mensen getroffen werden door de ziekte en al 2.208 anderen stierven aan de gevolgen van cholera.

"Humanitaire hulpgoederen moeten het land nog steeds in kunnen. Voeding, medicijnen en andere essentiële goederen zijn echt levensnoodzakelijk voor 27 miljoen burgers die al ontzettend kwetsbaar zijn door het conflict dat ondertussen drie jaar duurt." - Robert Mardini (ICRC)

Zonder een snelle oplossing zullen de humanitaire gevolgen nóg erger worden. Jemen heeft nu al te kampen met de catastrofale gevolgen van het gewapende conflict dat een groot deel van de vitale infrastructuur vernietigde en de gezondheidsvoorzieningen in het land aan de rand van de afgrond bracht. Bovendien blijven artillerievuur en luchtaanvallen voor onschuldige slachtoffers zorgen.

"We zijn dan ook extreem bezorgd over het steeds toenemende aantal burgerslachtoffers en het feit dat steeds vaker niet-militaire gebouwen, zoals waterinstallaties en luchthavens, aangevallen worden. Deze actie zijn absoluut in strijd met het internationaal humanitair recht." - Robert Mardini (ICRC)

De meeste benzinestations in Sana'a zijn gesloten. Hierdoor stijgt de prijs van brandstof razendsnel en de stock is beperkt. Verder heeft dit ook een impact op de werking van ziekenhuizen en andere publieke instellingen aangezien zij brandstof nodig hebben voor hun generatoren. Momenteel is er nog net voldoende brandstof om de komende twee weken te overbruggen. Wij vrezen dan ook voor de werking van de medische centra in Taiz en Haija die wij - dankzij fondsen van de Vlaamse Overheid - ondersteunen. Volgens de laatste berichten zijn beide centra nog operationeel, maar raken ook daar de reserves uitgeput door het sluiten van de grenzen. Ook ambulances krijgen het hierdoor steeds moeilijk om nog gewonden te vervoeren. 

Afgelopen 10 dagen riepen 5 ziekenhuizen de hulp in van het ICRC gezien de instroom van zieken en gewonden. Hulp die met moeite geboden kan worden. Voor de 4.400 patiënten die een hemodialyse nodig hebben, is de situatie kritiek. Door het gebrek aan de nodige medicijnen, stierven afgelopen week al meer dan 20 patiënten. 

De water- en rioleringssystemen in Hodeida, Sa'ada en Taiz werken niet meer sinds 16 november. Ook in Sana'a en Al Baidha liggen deze systemen stil sinds 20 november. In verschillende andere steden werken ze amper op halve kracht. Hierdoor hebben zo'n 2,5 miljoen mensen geen toegang meer tot proper en veilig water.

Een schip dat onder andere 500 ton rijst aan boord had voor het ICRC keerde vorige week onverricht ter zake terug omwille van gebroken kranen aan boord. De aanwezige goederen konden dus niet uitgeladen worden. 

Een klein vliegtuig met aan boord medewerkers van het ICRC dat onderweg was van Djibouti naar Sana'a kreeg ondertussen toelating om te landen.