Jemen - Leven van duizenden nierdialysepatiënten in gevaar

Duizenden patiënten met nierproblemen riskeren de dood als de nog resterende nierdialysecentra in Jemen niet snel extra hulpmiddelen ontvangen. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is uitermate bezorgd over de toestand in het land dat al jaren getroffen wordt door conflict. Niet alleen is de infrastructuur in het land zeer zwaar beschadigd, ook de gezondheidszorg heeft eronder te leiden. De situatie is zo erg dat mensen met een chronische ziekte niet langer de nodige zorgen kunnen krijgen.

Sinds het conflict begon in 2015 stierf al meer dan 25% van de dialysepatiënten in Jemen. Het is een must om meer medische hulpmiddelen en functionerende dialysetoestellen te voorzien om dit sterftecijfer niet nog verder te laten oplopen.

De afstand die patiënten moeten afleggen om een dialysecentrum te bereiken is vaak een lange weg vol checkpoints en onzekerheden. Anis Saleh Abdallah (42) bijvoorbeeld moet maar liefst 250 km reizen om tweewekelijks een behandeling te ondergaan in het ziekenhuis in Aden. 

"De trip is niet alleen bijzonder duur en lang, het is ook pijnlijk. Ik ben eigenlijk te zwak om dit iedere twee weken te doen." 

Omwille van de moeilijke omstandigheden slaagt Anis er niet in om tweewekelijks aanwezig te zijn voor de behandeling. Voor de oorlog uitbrak, waren er 32 dialysecentra in Jemen, momenteel zijn er nog 28 centra open maar zij werken niet op volle kracht door een gebrek aan essentieel materiaal, kapotte machines en medewerkers die niet langer betaald worden. Patiënten hebben normaal gezien drie à vier sessies per week nodig, in Jemen werd dit aantal ondertussen teruggeschroefd tot 2 sessies.

"Het verminderen van het aantal wekelijkse sessies brengt natuurlijk neveneffecten en ongemakken met zich mee. Duizenden patiënten kijken de dood in de ogen op deze manier."

Het ICRC ondersteunt vijf dialysecentra in Jemen: in Sana'a, Aden, Shabwa, Mahwitt en Hajja.