Jemen: situatie in Taiz escaleert

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is extreem bezorgd over het toenemende geweld in Taiz (Jemen). Willekeurig artillerievuur vernietigde er ondertussen al heel wat essentiële infrastructuur.

"We roepen alle partijen in Taiz op om onze hulpverleners, ambulances en medewerkers veilige doorgang te verlenen zodat wij levens kunnen redden en humanitaire hulp kunnen bieden waar nodig," zegt Olivier Chassot, hoofd van het ICRC in Taiz.

De gezondheidssituatie ter plekke is verschrikkelijk. Het beperkt aantal ziekenhuizen dat nog operationeel is, krijgt enorm veel gewonden over de vloer maar beschikt over bijzonder weinig middelen om hen te helpen. Bovendien blijft het ICRC moeilijkheden ondervinden om medische en chirurgische benodigdheden te bezorgen aan deze ziekenhuizen.

"Afgelopen twee weken brachten heel wat hulpverleners hun leven in gevaar om gewonden in het gebied te kunnen bereiken. Dit is onaanvaardbaar," laat Kedir Awol Omar, hoofd van het ICRC in Jemen weten.

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op de humanitaire hulp toe te staan en niet te belemmeren. Hulpverleners moeten hun werk kunnen uitoveren op een volledig onpartijdige en onafhankelijke manier.