Jemen: staakt-het-vuren is enige kans om levens te redden

Ondanks een recent staakt-het-vuren van vijf dagen blijft de situatie in Jemen uiterst gespannen. In verschillende delen van Jemen, zoals Sa’ada, Sana’a, Taiz en Aden, gaat de humanitaire situatie dag na dag achteruit. Het escalerende geweld zorgt voor een stroom aan slachtoffers in lokale ziekenhuizen en burgers die geconfronteerd worden met onzekerheid.

“Burgers komen iedere dag onder meer druk te staan door al het geweld, een tekort aan drinkwater, een gebrek aan elektriciteit en een brandstoftekort,” zegt Antoine Grand, hoofd van de ICRC-delegatie in Jemen. “Tijdens het staakt-het-vuren zijn het ICRC en de Jemenitische Rode Halve Maan er nochtans in geslaagd om noodhulp te bieden aan burgers in de meest getroffen gebieden. Nabijheid en face-to-face engagement met alle partijen van deze humanitaire crisis blijft onze topprioriteit.”

De laatste twee maanden slaagde het ICRC en de Jemenitische Rode Halve Maan er ondanks alle moeilijkheden in om voedsel, drinkwater, gezondheidszorg en andere humanitaire diensten te leveren aan meer dan 720.000 mensen in Jemen.

De nood aan een betere en meer veilige toegang blijft echter een discussiepunt en ligt iedere dag op tafel tijdens de gesprekken met alle partijen.