Strengthening resilience to rural and urban areas in Malawi

Malawi is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Maar liefst 50% van de mensen leeft onder de armoedegrens. Meer dan 6,7 miljoen Malawiërs zijn afhankelijk van landbouw, voor hen zijn de periodes van droogte of overstromingen rampzalig. Daarom werken we samen het het Rode Kruis lokaal aan rampenparaatheid. 

Lokale verankering: broodnodig

Wanneer een ramp dan toch plaatsvindt, is snelle en efficiënte hulpverlening levensbelangrijk. In Malawi zetten we extra in op innovatie en technologie bij humanitaire hulpverlening.

  • Geavanceerde datasystemen, bv. risicomapping op basis van satelietbeelden.
  • Inzet op 'cash transfers' om mensen zonder sociaal of economisch opvangnet snel te helpen.
  • Focus op kwetsbare groepen die nog niet geholpen worden door de traditionele noodhulp- en opvangsystemen.

Deze inzet is mogelijk door een nauwe samenwerking met het Rode Kruis van Malawi, Nederland en Denemarken, en de steun van de Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp.

Daarnaast kunnen we dankzij de Vlaamse Overheid verder inzetten op een tijdige voorbereiding voor klimaat-gerelateerde rampen, zo ondersteunen we de bevolking uit de vaakst getroffen districten in het opzetten van strategische schuil- en opslagplaatsen, sensibilisering van eenvoudige voorzorgsmaatregelen om de kwetsbaarheid van gemeenschappen bij rampen te verlagen, bv. registreren waterstand rivier. Ook zijn we bezig met het voorbereiden van medische centra op een mogelijke cholera-uitbraak na een ramp.