‘Mother of dragons’ tweede grootste oorlogsmisdadiger in Game of Thrones

Rode Kruis vraagt aandacht voor internationaal humanitair recht via analyse van Game Of Thrones

Mother of Dragons, Daenerys Targaryen, is de op één na grootste oorlogsmisdadiger in Game of Thrones. Met haar 15 oorlogsmisdaden komt ze vlak na Ramsay Bolton, ‘de bewaker van het noorden’, voor wie de teller op 17 staat. Op de derde plaats staat Ramsay Boltons vader, Roose Bolton. Papa Bolton is goed voor ook nog eens 8 schendingen van het internationaal humanitair recht (IHR), dat verankerd ligt in de verdragen van Genève van 1949. Deze regels beschermen personen die niet (langer) deelnemen aan de vijandelijkheden en beperkt of verbiedt bepaalde middelen en methoden van oorlogsvoering.

Sensibilisering

Een team van toegewijde vrijwilligers van het Australische Rode Kruis én Game of Thrones-fans telde maar liefst 103 schendingen tijdens alle afleveringen van de vorige seizoenen van de serie. “De Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maanbeweging werkt elke dag om mensen over de hele wereld te leren dat er óók in tijden van oorlog regels gelden. De lancering van het achtste seizoen van Game of Thrones is het ideale moment om mensen uit landen waar geen oorlog woedt op deze belangrijke regels te wijzen”, verduidelijkt Yvette Zegenhagen, nationaal manager voor IHR van het Australische Rode Kruis. “Deze regels redden mensenlevens.” Ook in België neemt het Rode Kruis een unieke rol op in de verspreiding van het humanitair recht naar verschillende doelgroepen zoals beleidsmakers, militairen en journalisten.

Schurken…

Ramsay Bolton, schurk met een vadercomplex, is dol op martelingen, wrede of onmenselijke behandeling en seksueel geweld. Allemaal schendingen van het IHR. Verrassend genoeg moet the mother of dragons niet onderdoen. Omdat ze zo graag ‘de vuurregen’ van draken inzet, overtreedt ze hiermee de regels die het gebruik verbieden van middelen of methoden van oorlogsvoering die overbodig letsel of onnodig leed veroorzaken. De populaire Jon Snow is eveneens geen heilig boontje: met zijn kindsoldaten schendt de held van velen eveneens het IHR. Nog een verrassende naam in de lijst van slechteriken: ook ‘moraalridder’ Tyrion Lannister maakt zich schuldig aan schendingen van het IHR. De vernietiging van de oorlogsvloot van Stannis Baratheon in de slag om Blackwater door het inzetten van ‘wildfire’ waarbij overbodig letsel en onnodig leed wordt veroorzaakt, is één van zijn flagrantste overtredingen.

De 3 grootste overtreders van het IHR op een rijtje

… en goedzakken

Het is gelukkig niet één en al kommer en kwel. Robb Stark, de laatste noodlottige koning van het noorden, toont de grootste inspanningen om de regels van het IHR te handhaven. Hij voorziet de nodige zorg aan krijgsgevangenen en staat medische verzorging toe aan strijders – ongeacht tot welke kant ze behoren. Ten slotte is ook cultureel erfgoed één van de thema’s van IHR. The Wall – de muur die de 7 koninkrijken beschermde tegen aanvallen van buitenaf - zou je bijvoorbeeld als cultureel erfgoed kunnen beschouwen. Ook de vernietiging van deze muur zou dus een scheiding van het IHR zijn.

Maar gelukkig zijn er ook nog "de goeie"

Het achtste en laatste seizoen van GoT belooft legendarisch te worden. Zie je een schending van het Internationaal Humanitair Recht en heb je hier vragen over? Contacteer ons!

 humanitair.recht@rodekruis.be

Disclaimer: bij de analyse van de GoT-afleveringen werden HBO en de internationale distributiepartners niet betrokken. Het achtste en laatste seizoen van GoT belooft legendarisch te worden.