Ook extra veiligheidsmaatregelen in opvangcentra

Onze opvangcentra voor verzoekers om internationale bescherming gaan niet in totale lockdown. Wel worden ook daar extra maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn bijvoorbeeld alle binnenhuisactiviteiten afgeschaft en krijgen alle bewoners de regels van social distancing individueel uitgelegd: "Heel vaak volgen onze bewoners de Belgische media niet zoals wij dat doen. Daardoor zijn ze zich van geen kwaad bewust en leggen we in één-op-één gesprekken goed uit wat er aan de hand is en welke maatregelen gevolgd moeten worden. Fedasil maakt er een prioriteit van om hen goed te informeren," zegt Ine Tassignon (woordvoerder)

Buitenactiviteiten kunnen enkel doorgaan indien ze in overeenstemming zijn met d eregels van social afstand en niet tegen het samenscholingsverbod ingaan. Wandelen per twee of in gezinsverband kan dus nog, voetballen niet aangezien dit een contactsport is.

Bewoners die alleen op een kamer slapen, kunnen nu hun maaltijd afhalen en in hun kamer opeten. Zij die een kamer delen, kunnen nog steeds in de eetzaal terecht maar daar worden tafels en stoelen verder uit elkaar gezet om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te behouden. Ook externe bezoekers worden momenteel niet meer toegelaten in de opvangcentra. 

Draag zorg voor jezelf en anderen

Check hier hoe je dat doet