Opnieuw ziekenhuizen onder vuur in Aleppo, Syrië

"De situatie in Aleppo is verwoestend en onoverkomelijk. We horen dat dagelijks tientallen burgers gedood worden en dat nog meer mensen verwond worden door mortierinslagen, raketten en granaten. Het bombarderen blijft constant voortduren. Het geweld bedreigt het leven van duizenden mensen," zegt Marianne Gasser van het Internationale Rode Kruiscomité.

Het hoofd van het ICRC in Syrië getuigt over de zware, onwillekeurige aanvallen rond Aleppo. Iedere buurt in de stad ligt sinds enkele dagen onder vuur waardoor ook vitale infrastructuur herhaaldelijk geraakt wordt. Zo werden afgelopen dagen onder andere watersystemen, 6 ziekenhuizen, standplaatsen van ambulances, openbare gebouwen en huizen van burgers verwoest. Dokters en hulpverleners kunnen de toestroom van gewonden amper aan aangezien heel wat ziekenhuizen niet langer gebruikt kunnen worden. 

Afgelopen dagen ziet het ICRC trouwens een dramatische toename in het aantal traumagevallen. Burgers hebben het steeds moeilijker om onderdak, voedsel en medische hulp te vinden. Het ICRC en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) werken de klok rond om zoveel mogelijk van die hulp te leveren, maar hebben het steeds moeilijker om verschillende gebieden in Aleppo te bereiken omwille van het steeds toenemende geweld.

"Niemand, maar dan ook echt niemand, zou dit mogen meemaken. De burgers zijn wanhopig en proberen te overleven. We roepen alle betrokken partijen dan ook opnieuw op om de regels van het internationaal humanitair recht niet langer te negeren. De veiligheid van burgers, hulpverleners en medische faciliteiten moet gewaarborgd worden," roept Gasser op. 

Wij hebben jouw hulp nodig!